• Jonas Hjalmarsson och Michael Leijonhud från Makerspace Hultsfred föreläste om sitt projekt. Foto Morgan Karlsson

Makerspace Hultsfred

Jonas Hjalmarsson och Michael Leijonhud presenterar projektet Makerspace Hultsfred. En mötesplats för morgondagens entreprenörer.

Makerspace Hultsfred är ett projekt som löper på fem år. Projektet ligger en bra bit utanför den mer vanliga boxen. Här visar en del av den senaste tekniken upp och här är folket välkomna för att ta del av tekniken.

Öka intresset

Initiativet drivs av Hultsfreds kommun i anslutning till Hultsfreds gymnasium. I lokalen finns VR-teknologi, robotprogrammering, programmering, utveckling och 3D-modellering.

Ett viktigt syfte är att öka antalet intresserade och anställningsbara ungdomar i gymnasie- och eftergymnasial ålder, och att öka integrationen i samhället.

Ligga i framkant

Jonas Hjalmarsson arbetar som verksamhetsutvecklare, programmerare, teknisk ansvarig på Makerspace. Michael Leijonhud är näringslivsutvecklare och ekonomisk ansvarig på Makerspace Hultsfred.

– Vi har arbetat tillsammans med projektet under ett år. Till lokalen i Hultsfred har vi bland annat köpt in en 3D skrivare och andra häftiga saker för att kunna visa upp denna teknik. Vårt mål är att ligga i framkant, berättar Leijonhud.

Mycket matematik

För förskolan till gymnasium finns det möjlighet att låna produkter för att lära sig mer om tekniken.

– Samtidigt blir detta ett annorlunda sätt att lära sig räkna, då det innebär mycket matematik för att kunna räkna skalenligt.

Teknikrädsla

– Även förekommer ett mer modernt leksaksprojekt. Förr fick barnen klippa och klistra, idag sker det digitalt och skrivs ut med olika ämnen i 3D.

– Vi är mycket ute på fältet och pratar om verksamheten. Teknikrädslan är oftast det största hindret som vi möter avslutar Duon.

Korta ledtider

Här bryter en åhörare in, och det visar sig vara Conny Elmbro från Scania i Oskarshamn.

– Vi har en sådan där 3D skrivare, och kan berätta vilken nytta vi har haft av den. Tack vare den har vi mycket korta ledtider och betydlig lägre kostnad för speciella produkter som snabbt måste fram berättar Conny Elmbro.