• Jonas Hjalmarsson visar hur ett par VR-glasögon fungerar. "Här ser man verkligheten, men man har också en virtuell verklighet där man exempelvis kan jobba med olika dataskärmar som man bara ser genom glasögonen". Foto: Jenn Hultberg
  • Albin Keränen studerar Surface Design på yrkeshögskolan i Eksjö. Han har praktik på Makerspace i Hultsfred och här arbetar han med 3D."Min tanke är väl att plugga vidare och kanske kunna jobba med 3D exempelvis inom spelindustrin", säger Albin Keränen.
  • S å här ser Makerspace 3D-skrivare ut. Här skickas den design som ska skrivas ut från datorn och sedan växer den fram i skrivaren som använder sig av PLA-plast i tillverkningen.
  • Jonas Hjalmarsson och Michael Leijonhud arbetar båda deltar av sin tid på Makerspace. "Vår vision är att Makerspace ska vara öppet för allmänheten 24-7, men där är vi inte riktigt än. Men vi vill ha en så levande miljö som möjligt". Foto: Jenn Hultberg

Makerspace vill få teknikintresset att spira

Ett kreativt centrum för teknik. Så beskriver Makerspace sin egen verksamhet som invigdes i Hultsfred förra hösten. Verksamhetsutvecklaren Jonas Hjalmarsson tror att det kommer hända saker i snabb takt och inom några år kommer en stor del av näringslivet ha fått upp ögonen för teknikcentret. – Alla tillverkande företag har nytta av teknik och skulle kunna samarbeta med Makerspace på olika sätt.

Snett ovanför kommunhuset i Hultsfred ligger Makerspace, kommunens eget teknikcentrum. Syftet med verksamheten är helt enkelt att tillgängliggöra teknik för såväl skola och allmänhet som för näringslivet och företagarna.

– Här kan man testa robotar, VR och 3D-printing bland annat.

På vilket sätt kan näringslivet dra nytta av Makerspace?

– Näringslivet och företagen kommer att bli allt mer automatiserad i framtiden, exempelvis metallindustrin lokalt och bilindustrin globalt. Genom att använda sig av exempelvis 3D-printing i sin tillverkning med allt från prototyper till faktiska produkter kan företagen spara både tid och pengar, säger Jonas Hjalmarsson.

Han berättar att kommunen redan i dag för diskussioner med flera lokala företag om hur de kan använda sig av Makerspace.

– Bland annat Modigs, IKEA Industries och Iron Design är några exempel.

Väcka intresse

I dag är de främsta besökarna dock från skolans värld och här kommer målet att "få teknikintresset att spira", in.

– Här kan de testa ny teknik som VR, 3D-scanning, de kan sy, limma och konstruera saker på traditionella sätt. Vi vill få upp intresset för teknik och skapande, säger Hjalmarsson.

Michael Leijonhud, näringslivsstrateg på Hultsfreds kommun, tror att ett teknikintresse kommer gynna eleverna i framtiden.

– Har de kunskaper och framförallt ett intresse för teknik så kommer det i hög grad att göra dem allt mer anställningsbara på framtidens företag. Man behöver inte vara expert för att komma hit, man behöver bara vara nyfiken och vilja lära sig, säger han.

Även om det känns avlägset i dag att arbeta med virtuella glasögon (VR) eller med 3D-scanning av prototyper bland de lokala företagen, tror Michael Leijonhud att det kommer vara verklighet inom några år.

– Om vi tar VR exempelvis, där jobbar företag som Google och Apple redan i dag. Vi ser vad som har hänt inom teknikens värld de senaste åren och tänker att det är häpnadsväckande och det finns inget som säger att det inte fortsätter i den hastigheten. Vi är inne i industrialiseringen 2.0 just nu, hoppar över ett steg och går nu istället in i 4.0.