• Målerås Glasbruks VD Eva-Marie Hagström har satsat på att profilera det 125-årsjubilerande bruket, både utanför och inom de egna lokalerna, på olika sätt.
  • Måleråsstipendiaten Sara Söderberg har med sig skisser på sina produktidéer och hoppas kunna omvandla dem till konkreta föremål i hyttan i Målerås.

Målerås Glasbruk firar 125 år och ger stipendium

Målerås Glasbruk fyller 125 år 2015. Som en hyllning till firandet har glasbruket investerat i ett nytt Visitor Center, en uppfräschad restaurang och som kronan på verket även en fyra meter hög skulptur i glas och metall, Futura. Kulturparken i Växjö firar jubilaren med en specialutställning över Målerås Glasbruks historia.

Men Målerås nöjer sig inte med att vila på sina lagrar, utan satsar framåt, genom att inrätta ett nytt stipendium – Måleråsstipendiet, som delas ut för första gången och som går till Konstfackstudenten Sara Söderberg från Stockholm.

- Jag jobbar egentligen mest i keramik, avslöjar hon, men lockades av att jobba mot Målerås i ett designkontext, som var en av de tre möjligheter man fick välja bland, i en kurs med Åsa Jungnelius som lärare på Konstfack.

Målerås har under flera år satsat på produkter som passar bra att marknadsföra och sälja på ”hubbar” där många människor passerar, till exempel flygplatser och andra resecentra. Ett par av Saras idéer skulle kunna bli nya spännande produkter i det sammanhanget.

- Jag fick förbereda mig och visa några idéer för Målerås VD Eva-Marie Hagström på temat ”Den resande människan” berättar Sara Söderberg. Det var väldigt spännande.

- Det ligger en fascination i resan. Man samlar normalt på sig så många föremål i livet, men resandet ger så många alternativa möjligheter att köpa en gåva till någon annan.

Sara har gjort tre förslag, som hon nu bearbetar tillsammans med erfaren personal i hyttan i Målerås. Målerås ger henne ett arbetsstipendium, som omfattar resa och uppehälle på vandrarhemmet samt tid och arbetskraft på bruket.

Kanske kommer någon, eller flera, av dessa idéer att omvandlas till en kommersiell produkt med Målerås märkning. Men vem vet. Saras vistelse i Målerås kanske leder till helt andra idéer och nya inriktningar – både för henne och för bruket.