• Malkars Träningscenter Kalmar Västra har 3 300 m2 fördelade på två plan, berättar Lars Malkar, som nyligen tagit över VD-skapet i familjeföretaget.
  • Malkars Träningscenter är snart i gång med sin sjätte anläggning, men inte i Kalmar, avslöjar Lars Malkar.

Malkars Träningscenter fortsätter att växa i nästa generation

Efter ett år med både utnämning till Årets företagare i Kalmar och dessutom länsvinnare, samt en placering på topp 10 i länets Gasell-ranking (snabbväxare) lämnar nu Göran Malkar över ledningen för friskvårdsföretaget Malkars Träningscenter i Kalmar-Öland till de tre barnen. Och de tänker inte vila på lagrarna! Man har bygglov för sitt sjätte Gym i närområdet och nr 7 är redan på planeringsstadiet.

- Vi kan nog hantera 10 anläggningar, tror Lars Malkar, som ikläder sig VD-rollen, men vi vill inte bli så stora att vi tappar kontrollen och förlorar den familjära stämningen. Vi vill ha närhet till våra kunder och det innebär att vi inte kan expandera alltför långt iväg, geografiskt.

Gymnastikdirektören och tidigare OS-fäktaren Göran Malkar startade Malkars Gym 1983 och erbjöd i huvudsak gruppträning, baserad på aerobics. Verksamheten växte, men den stora ”explosionen” kom, när man öppnade sitt ”nyckelgym” i Lindsdal, norr om Kalmar 2006.

- Det var spännande, berättar Lars. Det var folktomt, när vi öppnade kl. 10 men en kvart över sade det bara pang i receptionen. Vi sålde 200 medlemskap dag 1-2.

I dag har Malkars 7 200 medlemmar och nyckelgym på alla anläggningarna. De är tillgängliga kl 04-24, via magnetremsan på medlemskortet. Över hälften av medlemmarna använder mer än en anläggning. Tre gym finns i Kalmar, ett i Lindsdal och ett i Färjestaden. Nr 6 kommer i en annan närbelägen ort, där man har många medlemmar.

- Vårt senaste tillskott, på Varvsholmen, kändes lite osäkert, men vi såg satsningen som en marknadsgrej och en kundvårdande insats, genom att öka närheten till våra kunder där. Och även den satsningen har gått bra. Där har vi bara 200 m2. På Kalmar Västra, som är vår huvudanläggning har vi 3 300 m2.

Gruppträningen är fortfarande en viktig del och det är systern Anna som är gruppträningschef för ett 100-tal inspiratörer. Den andra systern, Maria, är produktionschef och arbetar bl.a. med personal, schemaläggning och inköp.

- Vi har olika styrkor och egenskaper och är ganska prestigelösa, så det har fungerat bra att dela på ansvaret och sedan jobba tillsammans om alla stora beslut, säger Lars.

Sättet att utnyttja varandras kompetens till ett större samlat framgångsrecept avspeglar sig också i cafeterian på Kalmar Västra. Den personliga tränaren Jesper, som arbetar i alla Malkars träningscentra med fem anställda ”PT”, har komponerat ett antal maträtter, anpassade för dem som tränar. Maten tillagas lokalt i ”Johans kök” och serveras till dem som vill passa på att äta lunch i samband med träningen. På Kalmar Västra finns även andra egna företagare som erbjuder tjänster som massör, naprapat och sjukgymnast.

Vad är det främst, i företaget, som skapar framgången?

- Vi har en jättebra personal med en stor andel kvinnligt inflytande, liksom i ledningen, och jag tror att det betyder mycket för att vi ska få ett lite mjukare tilltal och en familjär stämning, säger Lars.

- Och sedan får man inte stanna upp och slå sig till ro! Vi måste hela tiden ”springa på” för att medlemmarna ska vilja fortsätta att komma tillbaka, som de gör nu. Vi ser oss som en premiumanläggning, men det betyder inte, att vi inte har saker som vi kan bli ännu bättre på.

FAKTA Malkars Träningscenter AB

Grundat: 1983 (registrerat som AB 2000)

Ägare: Familjen Malkar

Bransch: Friskvård

Omsättning: 27,5 mkr 2013-14

Anställda: 120 (ca 20 årsarbetare)