• Eva Sundman på ALMI Företagspartner. Foto: Emma Sellbrink
  • Mönsterås kommun har en samlingsmonter på mässan för 20:e året. I montern finns företag från alla möjliga branscher på en liten yta. Camilla Nordin från Industrins Ostkustcentrum och Kristin Lindhagen från kommunens näringsliv tar emot.
  • Robert Nyqvist representerar Be-Ge Stece, som bland annat håller på med verktygskonstruktion och -tillvekning och som är ett av företagen i Mönsteråsmontern. Be-Ge är en del av Be-Ge-koncernen med bland annat företag i Oskarshamn och Baltikum. ”Mässan är ett sätt att komma djupare i dialogen med kunderna, och att träffa nya. Vi träffade till exempel en kund för tre mässor sedan som idag är en kund som omsätter 1,5 miljoner”, säger han.
  • Hanna Löfstedt representerar PreMould i Huskvarna som bland annat gör formsprutade prototyper och lågvolymproduktion. ”Vi har stått här i många år, vi träffar både befintliga kunder och nya”, säger hon. I år har finns även PreMoulds nya dotterbolag PreShape, som gör prototyper fast med silikonverktyg, med på mässan.
  • Jörgen Ekström på Vimmerby Plastlackering tycker att det är bra att få träffa sina kunder på mässan. ”Annars pratar man bara i telefonen med dem, det är alltid bra att få ett ansikte istället”, säger han. Företaget lackerar plastdetaljer, och jobbar mycket inom medicinteknik och vitvarubranschen.
  • Siv Karlsson från Gislaveds Gummi står ihop med resten av Gnosjöregionen på mässan. Företaget gör bland annat gummiprofiler, och på mässan träffar man både befintliga och nya kunder.
  • På InnoDex visades nyskapande material, design och produkter upp.

Många smålänningar på Subcontractor

Subcontractor på Elmia fick besök av såväl närings- och innovationsministern Mikael Damberg som ett stort antal underleverantörer, kunder och nyfikna. – Jag hoppas det görs många affärer här, säger Eva Sundman, vd på ALMI i Jönköping.

Sveriges närings- och innovationsminister öppningstalade på Elmia Subcontractor, som gick av stapeln i Jönköping 11-14 november och utställare från såväl Sverige som andra länder fanns på plats.

Under mässan arrangerades bland annat den årliga matchmakingen med matchade affärsmöten. Matchmakingen Subcontractor Connect fyllde tio år i år, och har matchat företag i cirka 10500 möten sedan starten.

På mässan fanns också InnoDex, som arrangerades för andra året. Här visades innovativa material och produkter, allt från kläder till cyklar.

– Det är jättehäftigt, och lockar även andra utställare att inspireras, säger Eva Sundman på ALMI Företagspartner i Jönköping, som var med och arrangerade InnoDex.

ALMI hjälper företag med både lån och rådgivning, och Eva Sundman hoppas att det görs många affärer under mässan.

– Går man här och tittar känns det försiktigt positivt, det är många utställare och mycket besökare, säger hon.

Hon tycker att man märkte av en ökad efterfrågan på lån till investeringar i början på året.

– Nu är det lite försiktigt avvaktande, säger hon.