• Skiss över entrén. Foto: Emilkraften
  • Barnfilmbyn kommer inrymmas i en byggnad på 1 000 kvadratmeter. Skiss: Emilkraften
  • Robert Glader. Foto: Ivonne Svahn

Mångmiljonsatsning på projekt i Mariannelund

Efter senaste tidens miljonregn över Barnfilmbyn i Mariannelund kan projektet att bygga en helt ny anläggning med fokus på svensk barnfilm, nu bli av. – Nu har vi så pass mycket pengar att vi vågar starta, säger projektledaren Robert Glader.

30 miljoner kronor. Så mycket beräknas bygget av den helt nya kulturanläggningen att kosta. På ett område som i dag består av mestadels skog, ska den 1000 kvadratmeter stora byggnaden uppföras.

Tanken är att det där ska inrymmas bland annat en del med filmmiljöer från Astrid Lindgrens filmer.

– Vi vill visa hur det såg ut när man spelade in exempelvis Pippi, Emil, Barnen i Bullerbyn och Ronja eftersom mycket från filmerna om Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn spelades in här i Mariannelund, säger Robert Glader.

Och man ska även få prova på att göra en egen film.

– Det här ska inte vara en vanlig utställning där man går omkring och tittar på saker utan att röra något. Vi vill att barnen och ungdomarna ska vara aktiverade när de kommer hit. På sikt är också tanken att Barnfilmbyn ska lyfta även andra svenska barnfilmer.

Hoppas på 30 000 besök per år

Barnfilmbyn började som en idé att lyfta och utveckla samhället, med initiativ från Mariannelundsbon Anna Mellergård. I samarbete med Emilkraften har projektet vuxit fram de senaste åren.

– Det här är något som vi tror kommer skapa tillväxt. Målsättningen är att inom fem år ha 30 000 besökare till Barnfilmbyn. En undersökning som gjorts visade att det skulle generera i 8,5 tjänster inom bland annat logi, restaurang och handel, säger Glader.

Hittills har PostkodLotteriets Kulturstiftelse gått in med sju miljoner kronor för att stödja projektet Barnfilmbyn. Eksjö kommun går in med totalt nio miljoner, plus att man investerar i en ny infart till området på tre miljoner. Region Jönköping bidrar med tio miljoner kronor fram till år 2021.

Vad betyder den här satsningen för Mariannelund?

– Vi hoppas det här ska betyda väldigt mycket. Att Eksjö kommun vill satsa så mycket på det här känns otroligt roligt. Målet är att utveckla samhället och besöksnäringen tror vi är en väg att gå. Vi vill även utveckla samarbetet med skolorna i regionen så att hela bygden har nytta av Barnfilmbyn, säger Robert Glader.

– Sen kommer inte några privata ägare att kunna ta ut för stora vinster. De ska istället återinvesteras i verksamheterna och på så sätt stanna kvar i bygden.

Till sommaren nästa år kommer första spadtaget att tas och projektledningen räknar med att Barnfilmbyn ska invigas till sommaren 2017. Byggnationen genomförs i samarbete mellan byggföretaget Peab, aktiebolaget Snickerboa Mariannelund AB samt Eksjö kommuns industriaktiebolag. Totalt blir området på 17 000 kvadratmeter och förhoppningen är att fler verksamheter ska etablera sig där.