• Maria Bielke von Sydow är en sann entreprenörssjäl. Hon tog det modiga steget att expandera bokförlaget BIMA i Vetlanda.
  • I en härlig vitsippsbacke i Vetlanda finner författardebutanten Anna-Kari Laurén inspiration tillsammans med förläggaren Maria Bielke von Sydow.
  • Den personliga relationen och det nära samtalet präglar BIMA förlag med tre debuterande författare i höst. Anna-Kari Laurén ger ut romanen Det är aldrig för sent på BIMA förlag, som drivs av Maria Bielke von Sydow i Vetlanda.

Maria Bielke von Sydow expanderade sitt bokförlag i Vetlanda

Efter tjugo år inom utbildningsbranschen bestämde sig Maria Bielke von Sydow att det var dags att satsa på någonting nytt här i livet. Hon tog det avgörande steget att flytta hem med familjen till Vetlanda igen från Malmö. För att expandera sitt bokförlag, BIMA Förlag.

– Efter fem hundår har det börjat lossna och just nu är jag i full gång med att lansera tre nya författare, säger Maria, själv författare och föreläsare, som brinner för nya idéer med många bollar i luften hela tiden. Bokförlaget driver hon som ett enmansföretag i sitt gamla barndomshem mitt i Vetlanda.

De tre författarna som ger ut sina verk i höst på BIMA Förlag är Anna-Kari Laurén, Marita Lynard och Louise Uggla.

Den tredje september släpper Anna-Kari Laurén kortnovellsamlingen Det är aldrig för sent, i Vetlanda.

I samband med bokmässan i Göteborg släpper Marita Lynard vägledningsboken "Självkänsla- när introverta och extroverta möts".

Breven från himmelen, en historisk brevroman av Louise Uggla, släpps på pensionat Solviken i Tranås söndagen den 2 oktober.

Som entreprenör med rikhaltiga idéer har Maria två motton i livet. Det ena är "learning by doing" och det andra "just do it".

– Det betyder att det viktigaste för mig är att göra saker, i själva handlingen finns kunskapens glädje. Såklart har jag en plan från början, men så korrigerar man längs vägen allteftersom nya lärdomar görs. Man är hela tiden öppen för samarbeten och andras kunskaper, säger Maria. Och hon kan verkligen säga att hon lever som hon lär. Hennes handbok för skrivande med titeln "Skrivande röster" har blivit en succé. Med inspiration från denna utgåva ger Maria Bielke von Sydow skrivarkurser, som uppmuntrar nya författarämnen att utveckla sina talanger.

Som produktiv författare med laddade ämnesval på sin repertoar har Maria Bielke von Sydow visat prov på en imponerande mångsidighet. Debutromanen blev Ingmar Bergman kände aldrig skuld 2011. Två år senare kom Lorem Ipsum ut och följdes 2014 av Trilogin om Per, Sylvia och Helena och Sista boken 2014. Förra året gav hon ut inspirationshandboken Skrivande röster.

– Att skriva är att definiera sig själv, oavsett om man vill skriva för privat bruk eller satsa på att bli publicerad är skrivandet en källa till glädje, säger Maria Bielke von Sydow.

Anna-Kari Laurén, nybliven pensionär med 43 år inom skolvärlden bakom sig, tog chansen att gå på Marias skrivarkurser. Höstens författardebutant från Vetlanda lägger fram ett budskap i sin bok att det aldrig är för sent att finna värme och vänskap, oavsett ålder eller omständigheter.

– Det finns alltid hopp i livet om att möta kärleken på de mest oväntade ställena, det gör nämligen mina karaktärer i boken, säger Anna-Kari med en humoristisk och tänkvärd underton.