• Johan Holmqvist, MRF. Foto: Lars Pehrson, pressbild

Mer miljötänk och personliga företagsbilar

Trender kommer och går och så även inom tjänstebil- och leasingverksamheten. Nu vill företagen köra allt mer miljömedvetna fordon samt ha en total kostnadskontroll.

För företag som vill hyra eller på olika sätt leasa en bil av en bilhandlare är det i dag allt mer vanligt med så kallad operationell leasing. Det går under begreppet TCO (Total cost of ownership) och innebär kort och gott att företaget har mer kostnadskontroll från början, med vissa rörliga tillägg. Man räknar in vad bilen kostar att köpa, serva, köra och sälja. TCO är summan av alla kostnader i samband med ett inköp som bakas ihop, och företaget betalar därefter en månadskostnad. Företaget väljer hur många år bilen ska leasas.

– Det här är något som kommit mer de senaste fem åren. Det är inte så att folk har slutat köpa företagsbilar men man väljer att leasa i större utsträckning. Och med det här konceptet får man en bra kontroll på månadskostnaden, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på MRF.

En annan stark trend när det gäller bilen i företaget är att allt fler vill ta sitt miljöansvar.

– Det kan antingen vara att ett företag jobbar med miljö, eller att man har olika omvärldskrav exempelvis offentliga sektorn som bestämt att man bara får köra miljöcertifierade bilar. Men också att företaget vill ta miljömedvetna val, säger Johan Holmqvist.

Det märks bland annat genom att de större motorerna är på utgående och mindre motorer som drar mindre bränsle är på uppgång.

– Vi har bland annat Fords trecylindriga motorer och Volvos fyrcylindriga motorer som drar mindre bränsle och ger en mindre kostnad för företaget.

Något som också är stort på temat just nu är personifieringen av företagsbilarna.

– Förarna väljer personliga detaljer som fälgar, färg på tyg eller en speciell ratt, säger Johan Holmqvist.