• – Om vi ska expandera behöver vi fler ingenjörer som kan tillverka betongstommar, säger Magnus Fridvall.

Miljön viktigast för A-Betong

Miljötänkandet blir allt viktigare på byggmarknaden. Detta säger Magnus Fridvall, divisionschef och marknadschef på A-Betong med 252 anställda i Växjö och Vislanda.

– Vi arbetar mycket med miljöfrågan för att ha klart bättre miljöprestanda än trä. Det betyder att vi jobbar med råvaran från grunden till energieffektivisering för att få ett miljövänligt byggande från början till slut, betonar Magnus Fridvall.

Cementpulvret som har råmaterialet kalksten i betong har en betydande miljöpåverkan. Redan på detta stadium går A-Betong in för att få fram ett mer miljövänligt grundmaterial i husbyggandet.

– Det handlar om en branschöverlevnadsfråga med hela kedjan från grunden, bättre råmaterial, biobränslen, från pulvret till betongfundament. Just nu är det en mycket het situation på byggmarknaden.

A-Betong är från början ett Vislandaföretag men har sedan 2006 även etablerat sig i Växjö.

På denna något överhettade marknad för byggbranschen vill Magnus Fridvall framhålla att det är viktigt att genomföra de projekt man har med nöjda kunder i första hand. Den nuvarande marknads- och divisionschefen har 17 års erfarenhet av branschen i både med- och motgång.

– 2006 var det rejäl uppgång i konjunkturen för att sedan rasa rakt ner i källaren 2009. Av detta lär vi oss att inse att det snart blir ljusare även när det ser som mest dystert ut. Vi anpassade organisationen den gången och redde ut stormen.

När det gäller en aktuell fråga som kompetensförsörjningen anser Magnus Fridvall att A-Betong tänker långsiktigt och har en bra kompetens i bolaget.

– Om vi ska expandera behöver vi fler ingenjörer, jag vill dock inte kalla det spetskompetens utan vi söker ingenjörer med erfarenhet för att kunna bygga betongstommar till bostäder. Framöver kan det bli mer aktuellt att även leverera industristommar.

 

Fakta A-Betong

A-Betong har 252 anställda och tillverkar betongstommar till bostäder. Från början är företaget ett Vislandaföretag men har sedan 2006 funnits i Växjö.