• Kristina Alsér, landshövding, och Carina Kloek-Malmsten, museichef, invigde gemensamt IKEA Museum.
  • En röd ballong i luften manifesterade att IKEA Museum invigdes som en milstolpe för möbelhistoria och entreprenörskap i Älmhult.

Möbelhistorisk milstolpe när IKEA Museum invigdes

När IKEA Museum i Älmhult invigdes den 30 juni var det en milstolpe för länets industri- och designhistoria av stora mått. Historiens vingslag kändes lindrigt sagt starka när flaggorna vajade för vinden till fanfarerna. – Hit kommer människor från hela världen för att se, lära och utvecklas. Entreprenörskap och kreativitet sätts i högsätet på detta småländska möbelcentrum genom mer än ett halvsekel, säger Carina Kloek-Malmsten, chef för det nyöppnade muséet av internationell rang.

Med en röd ballong i luften signalerades att startskottet gick för invigningen i det 7000 kvadratmeter stora muséet, som inryms i den första vita varuhusbyggnaden som uppfördes 1958.

På plats på scenen vid den historiska invigningsfesten var naturligtvis landshövding Kristina Alsér, som såg den gemensamma strävan efter att skapa ett nytt museum som avgörande för framgångssagan.

– Det är en spännande, svår resa, men vi jobbar tillsammans för att kraftsamla, förklarar landshövdingen när hon klipper bandet till ackompanjemang av blåsorkestern från stora scenen.

Tillsammans blåser Carina Kloek-Malmsten och Kristina Alsér upp den röda ballongen med ett specialkonstruerad luftpump.

– Alla människor har någon del av Ikea och de berättelser som vi valt kommer att väcka känslor, säger Carina Kloek Malmsten.

Grundaren Ingvar Kamprad får vi följa från uppväxten från gården Elmtaryd. Redan från början var hans motto att sälja heminredning med form och funktion till låga priser. Inom ramen för Ikeamuséet beskrivs hur han ursprungligen får idén, som bygger på att skapa en bättre vardag för de många människorna. Jämsides med Ikea följer vi det svenska samhällets omvandling under 1900-talet, där hemmet och bostaden står i centrum för visioner och reformer. En ung pojkes växande affärsrörelse utvecklas genom miljöerna, livsvillkoren och tidsandan.

Distribution och logistik har varit a och o för att nå kunderna. Detta har varit den grundläggande filosofin från den allra första affären. I Ikeamuséet följer vi utvecklingen i en väl avvägd utställning från bokhyllan Billy och Klippansoffan till våra dagars nya landvinningar.

Muséet speglar vårt intresse för hem och hemliv och ger oss en resa i tid och rum för att skildra utvecklingen av form och design. Operasångerskan Eva-Lotta Hultman tog över scenen vid ett tillfälle och sjöng O Sole Mio så att det ekade över hela Ikeaområdet och gav den feststämning som präglat muséet under sommaren. IKEA Museum omfattar även restaurang och en butik och erbjuder dessutom utbildningsverksamhet.