• – Efter årsskiftet bygger Compo AB lägenheter i sandwichmodell åt Kalmarhem, säger VD Urban Ishagen på det Fliserydsbaserade företaget. Foto: Edgar Weibull
  • Sandwichtekniken ger bra isolering i brandsäkra hem, enligt Urban Ishagen. Foto: Edgar Weibull

Modulhus i sandwich tar marknaden med storm

Modulhus i sandwichstil är den nya husmodellen för byggföretaget Compo AB i Fliseryd. I början av nästa år levereras 14 specialdesignade sandwichlägenheter till Kalmarhem. Det handlar om varierande lägenhetsstorlekar från ettor till treor, i flera fall blir det fråga om förstagångsboende för ungdomar.

– Tekniken kommer från fordonssidan där vi tidigare tillverkat lastbilspåbyggare, säger Urban Ishagen, VD för det expanderande modulbyggföretaget i Fliseryd.

Förutom sandwichmodellerna till modulhusen har Compo AB varit etablerat på teknikhussidan under många år. På senare tid har företaget monterat teknikbyggnader till InfraNord och det gav signaler om en ökande efterfrågan på att leverera helt monteringsfärdiga hus för boende på en het byggmarknad.

Bas i Fliseryd

– Sedan mitten av 90-talet har vi hållit på med denna teknik, det innebär att vi har levererat teknikhus till järnvägsanpassning och TeleCom, säger Urban Ishagen, som styr verksamheten från de toppmoderna fabrikslokalerna i vackra Fliseryd i Emådalen.

– I början var vi rena underleverantörer till byggsatser, men numera bygger vi färdiga hus. Genom synnergieffekter och materialval har vi utvecklat oss på en ny marknad säger Urban Ishagen.

Sandwichteknik

Byggklara lägenheter i sandwichteknik som sätts ihop direkt på plats och dessutom kan tas ner och flyttas är den nya nischen på en växande bostadsmarknad där behovet av lägenheter ökar.

– Vi har anpassat oss efter den nya trenden, som innebär förtätning av stadsbebyggelse. Hela idén är att vi kan dra nytta av redan befintlig infrastruktur och vatten och avlopp, fortsätter Ishagen.

I studentstäder som Kalmar och Växjö, där Linnéuniversitetet byggs ut, är behovet av bostäder stort.

– Där kan vi bidra med lägenheter i sandwichteknik. Det innebär att vi limmar ihop panel och system istället för att gjuta. Med denna byggnadsteknik får vi mycket bra brandmotstånd och mögelresistenta hus.

Tekniken ger även bra isolering i de brandsäkra husen. Sandwichtekniken kan klara av bärande system på upp till fyra våningar i de nymonterade husen direkt på plats.

I januari nästa år sker inflyttning i de första modulhusen i sandwichmodell för studentboende i Kalmar.

 

Fakta Compo AB

I början av nästa år levererar Compo AB 14 skräddarsydda sandwichlägenheter till Kalmarhem. Det handlar om varierande lägenhetsstorlekar från ettor till treor, i flera fall blir det fråga om förstagångsboende för ungdomar.