• Jimmy Pers, utbildningskonsult hos Montico, Azizullah Rezaee, svetselev och Jan Johansson, samordnare inom Montico. Foto: Lena Dahlberg
  • Elin Johansson är en av alla svetselever som Montico utbildar. Nu är hon på väg ut till arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Möter företagens behov av kompetens

- och gör arbetssökande anställningsbara

Den som är arbetslös och vill utbilda sig till svetsare har möjlighet till det genom Montico AB i Västervik. Ett företag som inriktat sig på tjänster inom HR-området, Human Resources. – Vi brukar säga Hitta Rätt, säger samordnare Jan Johansson. För oss är det viktigt att hjälpa företag och arbetssökande att hitta rätt, att koppla samman olika behov.

VÄSTERVIK

Elin Johansson och Azizullah Rezaee är två av eleverna på svetsutbildningen. Båda har gått vägen via Arbetsförmedlingen till Montico och är nu på väg ut i Arbetsplatsförlagt lärande, APL, på olika företag.

– Jag gick industriprogrammet på gymnasiet i Västervik och påbörjade den här utbildningen med en gång efter studenten. Jag gillar att svetsa och söker nu arbete inom industrin, säger Elin Johansson.

Målet är anställning

I Västervik erbjuder Montico svetsutbildning, i Vimmerby finns CNC-utbildningar inom svarvning och fräsning.

– Det är viktigt med den personliga kontakten och förståelsen för det lokala näringslivet, säger Jan Johansson. För oss betyder det mycket att ha ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och företagen i närområdet. CNC Plåt i Västervik AB är ett av de företag vi samarbetar med när det gäller APL för våra svetselever. Under de senaste två åren har de tagit emot ett tiotal elever, varav sex är kvar i anställning. Vi är mycket nöjda med det samarbetet.

– Målet är förstås alltid att APL ska leda till anställning, men det är också viktigt för eleverna att få erfarenhet.

Skräddarsyr efter behov

Jan Johansson berättar att flexibilitet och lyhördhet är viktigt när det gäller att tillmötesgå företagens behov av kompetens.

– Vi skräddarsyr utbildningar. Om ett företag efterfrågar truckutbildning hos en elev som gör APL där ordnar vi det i samråd med Arbetsförmedlingen. Vi gör allt för att eleverna ska bli anställningsbara.

Inom Montico finns även instruktörer som åker ut till företag och utbildar på plats.

– Det kan till exempel handla om travers- eller truckutbildning eller utbildning inom ledarskap. Företag kan även köpa kurser för att till exempel certifiera svetsare.

”Målet är att få arbetssökande i arbete samt att hitta rätt medarbetare till rätt företag”

Fakta Montico

Montico finns i södra och mellersta Sverige och har cirka 650 anställda. Huvudkontoret ligger i Tranås. Montico erbjuder tjänster inom bemanning, rekrytering, verksamhetsutveckling, utbildning och omställning.

I Västervik har Montico bemanningsverksamhet och genomför svetsutbildningar på uppdrag av Arbetsförmedlingen, men Montico har även ett samarbete med kommuner och företag och kan då erbjuda både kompletta yrkesutbildningar och korta företagsanpassade utbildningar såväl som validering och certifiering.