• Ett 16 våningar högt hus växer fram i nya stadsdelen. Foto: Jenn Hultberg

Munksjöstaden växer fram

Munksjöstaden är Jönköpings nya stadsdel som nu växer fram vid Munksjöns strand. Förra hösten påbörjades byggnationen och inom några månader ska de första verksamheterna flytta in.

Fastighetsbolaget Tolust AB, som ägs till lika delar av företagen Tosito och Lustgården, förvärvade marken redan 2007 och sedan dess har en ny stadsdel i Jönköping stad planerats. Projektet är ett samarbete mellan Tosito, Lustgården, Riksbyggen och Kommunal. I dag är bygget av det 16 våningar höga huset, som blir något av ett landmärke för Munksjöstaden, i full gång. Det nya höghuset omfattar cirka 8 500 kvadratmeter kommersiella lokaler där flera olika verksamheter ska flytta in, bland annat restauranger, kontor, bar och konferenslokaler, med mera. Målet med Munksjöstaden är att skapa en modern stadsdel med bostäder, service och arbetsplatser, men också parker och promenadstråk. Tidigare i höstas blev det klart att Hemköp etablerar sig i den nya stadsdelen, och sedan tidigare är det klart att ett gymkoncept, en vårdcentral, en advokatbyrå, en restaurang och ett cateringföretag flyttar dit. Totalt planeras för 1 500 bostads- och hyresrätter i området.

Gunnar Järvhammar ägare till företaget Lustgården, kommer ni att hålla tidsplanen?

– Ja, det gör vi. Första inflyttningen sker hösten 2016. Det är väldigt spännande och det här är ett fantastiskt område som kommer att förändra hela Jönköping, säger han.