• Myresjöhus har tagit fram ett nytt koncept för trähus som ska bli billigare för kunden och snabbare att sätta upp. Foto: Myresjöhus
  • Det nya Start Living-konceptet är en del av ett nytänkande som går genom branschen. Foto: Myresjöhus
  • Kunderna vill ha det ljust och fräscht. De nya Start Living börjar byggas i Skoghall söder om Karlstad. Foto: Myresjöhus

Myresjöhus satsar på nytänkande

Myresjöhus utvecklar nu nya typer av bostäder i trähus för att möta krisen och efterfrågan på marknaden. Det senaste bostadskonceptet Start Living ska vara prisvärt och gå snabbt att flytta in i.
Hustillverkningsbranschen är tillsammans med övriga träindustrin i en djup kris. Något som sätter sina spår inte minst på Höglandet där hustillverkarna tillhör stommen i näringslivet i de flesta kommunerna och inte sällan baserade i mindre orter där de får en dominerande roll.
Myresjöhus är med sina drygt 200 anställda och dryga miljard i omsättning en av de större hustillverkarna. Krisen märks dock också hos Myresjöhus.
– Vi lever i den marknad vi lever i, styr och reglerad av banker, stat och kunder men vi gnetar på, säger Per Stenfeldt, administrativ chef på Myresjöhus.
Med en bransch i kris krävs det nysatsningar. Det verkar flera hustillverkare vara ense om.
Myresjöhus har nu inlett ett samarbete med HSB i Värmland om nya typer av bostäder som ska fånga in nya kunder på marknaden.
– Vi ser att efterfrågan ökar på prisvärda bostäder, förklarar Per Stenfeldt.

Skarpt projekt

Den nya satsningen går under namnet Start Living och tanken är att de nya bostäderna (förutom priset) också ska förenkla bostadsplaneringen i kommuner och vara byggda effektivt. Det ska gå snabbt att få upp husen och för köpare att flytta in.
– Vi börjar med lägenheter i tvåplan som kan byggas som parhus, berättar Per Stenfeldt.
Myresjöhus har redan byggt ett testhus enligt Start Living-konceptet i Växjö. Huset stod färdigt tidigare i år.
– Men det här är första skarpa projektet, berättar Per Stenfeldt om samarbetet med HSB Värmland.
Fler liknande projekt är också på gång.
I början av juni var det säljstart på de nya bostäderna på Hammarö söder om Karlstad.
– Vårt tidigare projekt gick lite trögare än vi trodde så vi bestämde oss för att testa något nytt. Vi fastnade för Start Living från Myresjöhus, vi ser konceptet som ett smart sätt att bygga attraktiva villor. Det är redan många som har visat intresse för detta projekt och vi ser gärna att fler kommer, berättar Pär Ekholm, kommunikationsansvarig på HSB i Värmland.
– Genom vår nya volymteknik har vi lyckats att komma ner i tremetersvolymer vilket gör husen transportvänliga. Vi kommer leverera produkten målad in- och utvändigt och med den korta byggtiden så kan vi erbjuda inflyttning efter en vecka efter montaget, säger Mikael Olsson, vd för Myresjöhus.