• Cajs Lundberg från Lundbergs pressgjuteri. Foto: EY

Nässjöföretagare kan bli årets entreprenörer

Ola Forsell, Olof Salling och Kenneth Karlsson från Kanonaden Entreprenad AB i Nässjö utnämndes i slutet av november till de främsta entreprenörerna i region Östra i Ernst & Young entreprenörstävling EY Entrepreneur Of The Year. Nässjöföretagarna gör nu upp i en Sverigefinal i Stockholm i januari.
Kanonaden Entreprenad grundades 2003 av Olof Salling och Kenneth Karlsson.
Fem år senare anställde man Ola Forsell som tog över som vd för bolaget.
I början inriktade man sig mest fjärrvärmeutbyggnad men nu verkar Kanonaden inom affärsområdena anläggnings- och markarbeten, betongarbeten, kabelförläggning samt fjärrvärmearbeten och har cirka 140 anställda.
En stor omstrukturering av bolaget genomfördes efter krisen 2008.
Fram till dess hade bolagets omsättning vuxit mycket men 2009 blev ett år med mindre omsättning.
– Vi gjorde om hela bolaget, vi har en helt annan struktur nu och annan, bredare, kompetens, säger Ola Forsell.
Det har lett till att företaget vuxit rejält och idag har de en omsättning på över 400 miljoner kronor och ser numer de stora rikstäckande entreprenadbolagen som sina största konkurrenter.
– Vi kommer omsätta en halv miljard i år, berättar Ola Forsell men säger också att fokus inte ligger just på själva omsättningen i en bransch där marginalerna är små.
– Vi prioriterar lönsamhet och resultat, säger Ola Forsell.
Målsättningen för Kanonaden är att ha dubbelt så hög vinstmarginal som de stora bolagen, något man lyckats med de senaste åren.
Entreprenörspriset gläder naturligtvis bolagsledningen som dock inte vill ta åt sig hela äran
– Vi har fått ett bra betyg på arbetet vi lagt ner, framför allt våra medarbetare som är vår största framgångsfaktor. Vi har växt undre ett antal på ett stabilt sätt, säger Ola Forsell.

Motiveringen bakom priset löd:

”Ola Forsell, Olof Salling och Kenneth Karlsson har med strategisk målmedvetenhet och högt ställda mål på kort tid byggt upp ett framstående företag på en mogen marknad. Genom lyhördhet, flexibilitet och effektivitet har de lyckats utmana jättarna i branschen samt uppnått en stark tillväxt och god lönsamhet.”
– Med verklig entreprenörsanda och tydliga visioner har Ola, Olof och Kenneth på bara tio år tagit företaget från att vara en liten spelare till att bli en verklig utmanare i branschen. Deras kärnvärden genomsyrar hela organisationen vilket har möjliggjort framgången. De är verkligen förebilder för andra svenska entreprenörer, säger Christina Hahn, juryordförande, i ett uttalande efter prisceremonin.
– En positiv överraskning, inget som vi väntat oss, säger Ola Forsell om sin reaktion på utnämningen.
Vid entreprenörstävlingen fick återigen Cajsa Lundberg, vd för Lundbergs pressgjuteri i Sävsjö, ett pris. Hon tog hem kategorin årets stjärnskott.