• Benny Torstensson öppnar den dörr som efter kung Carl XVI Gustafs besök för några år sedan, kallas för ”kungaentrén” och som leder till värmepumpstillverkningen.
  • Displayen på den nya stilrena designen av värmepumpen har, enligt Benny Torstensson, väsentligen underlättat inställning och justering av driftdata.
  • Dennis Nilsson är en av flera driftprovare i Markaryd, som varje dag ser till att många värmepumpar testas och sedan lastas ut till hela världen.

NIBE har visat vinst varje år sedan 1948

På 25 år har NIBE vuxit från 250 mkr till 10 miljarder och ännu ser man inga begränsningar för fortsatt tillväxt. - Bara mentala i så fall, säger informationschefen Benny Torstensson. Världsmarknaden för våra produkter är 250 miljarder, så det finns ännu mycket att ta av. Och vår vision är att skapa energilösningar i världsklass.

NIBE-verken grundades av Nils Bernerup 1952 och tillverkade varmvattenberedare. Han drev även Backer i Sösdala, som tillverkar element för elektrisk uppvärmning i olika tillämpningar. När familjen ville sälja bolagen 1989 gick en grupp anställda in och köpte, tillsammans med ett par externa finansiärer. Flera i gruppen är fortfarande delägare med tillsammans nästan 50 % av röstetalet, men i dag finns även tusentals ägare via börsen. De har sett aktiekursen stiga med 54 % 2013.

- Båda bolagen var lönsamma och fram till i dag har vi visat vinst varje år sedan 1948, säger Torstensson. Men de nya ägarna satte upp tuffa mål för expansion. Ett var att vi skulle växa med i snitt 20 % per år, varav hälften genom förvärv. Och det har vi infriat sedan 1993.

Tre produktområden

I dag är koncernen indelad i tre produktområden: NIBE Energy Systems med värmepumpar och varmvattenberedare, men också t.ex. solpaneler och ventilationsprodukter, NIBE Stoves med braskaminer och skorstenssystem och NIBE Element med komponenter och system för elektrisk uppvärmning, kontroll och resistorer. Alla affärsområdena har ledande positioner inom sina marknadsområden.

NIBE började köpa upp kompletterande och konkurrerande företag 1994 och till i dag har det blivit ett 60-tal. De flesta tillkommande varumärkena har också behållits. Därför ligger t.ex. braskaminerna Contura inom NIBE, och Backer lever vidare under eget namn med egna dotterbolag.

NIBE Element är en del av koncernen som gemene man inte ser, men ofta är i kontakt med. T.ex. levererar man värmeslingorna i ugnen och vattenkokaren, men också folieelement som värmer ytterbackspeglarna på bilen, eller bankomatens siffertangenter. Elementen tillverkas i Sösdala, men också i fabriker i bland annat Polen, USA och Mexico.

Det går att tillverka i Sverige

Energy Systems utgör c:a två tredjedelar av koncernen. I Markaryd tillverkas varmvattenberedare och alla värmepumpar som bär namnet NIBE. I den nya fabriken, som sedan 2008 syns väl vid passage av Markaryd längs E4, tillverkas alla Contura-kaminer.

- Vi är övertygade om att det går att konkurrera med tillverkning i Sverige, om man har rätt förutsättningar, säger Benny Torstensson. I vårt fall handlar det om effektivitet, med rörlig lön som drivkraft, en ledning som är intresserad av produktionsfrågor och närhet till produktutvecklingen.

Bara på värmepumpsidan har man 70 personer som arbetar med produktutveckling i Markaryd. Ändå krävs det förstärkning utifrån ibland, förklarar Benny med ett leende och visar den nya displayen på de tre värmepumpar som, med hjälp av bergvärme, sköter temperaturen i den fabrik där de tillverkas. Den gamla displayen visade siffror och koder som knappt en ingenjör kunde klara ut, men när två kvinnliga formgivare fått säga sitt, hade displayen gjorts om till modern färggrafik med enkla och tydliga symboler.

Vinnande affärsprinciper

När NIBE köper företag sker det alltid med tålamod i övertagandet. Man undviker fientliga köp, utan strävar efter att ta vara på det bästa hos det köpta företaget och att successivt styra in mot de ledord och mål som NIBE-koncernen har satt upp. Åtta affärsprinciper har under åren utgjort ett vinnande koncept, och det finns tryckt och tillgängligt även för utomstående.

- Hemligheten ligger inte så mycket i innehållet, som i konsten att konsekvent genomföra sin företagsfilosofi, säger Benny Torstensson och tycker därvid att det är en styrka att ledning och ägande är så närvarande i dagens NIBE.

I den lilla skriften, som pryds av Smålands landskapsblomma Linnéan, skriver VD Gerteric Lindquist i förordet att principerna bygger på genuint småländska värderingar där lönsamheten alltid kommer i första rummet, vilket tillsammans med sunt förnuft, enkelhet, ärlighet och envishet gör företagskulturen svårslagen.

 

Fakta: Nibe Industrier AB (publ)

Grundat 1989

Ägare Noterat på NASDAQ OMX i Stockholm, Large Cap-listan

Bransch Energiteknik

Omsättning 10 miljarder kr

Anställda 9 000