• Niclas Jonsson, 33 år, ägare och grundare till Bötakvarngruppen, en koncern bestående av åtta bolag, tilldelades utmärkelsen som östra Sveriges främsta entreprenör. Foto: Privat

Niclas Jonsson utsågs till östra Sveriges främsta entreprenör

Framgångssaga utan motstycke av 33-årig skogsföretagare från Långemåla

Niclas Jonsson, grundare och ägare till Böta Kvarn Bränslepellets AB, med huvudsäte i Långemåla en halvmil norr om Ålem, har utnämnts till östra Sveriges främsta entreprenör. I slutet av november fick han ta emot Ernst och Youngs entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of the Year. – Det kom helt överraskande för mig. Det känns som en helt fantastisk resa från startskottet av verksamheten, som skedde efter stormen Gudrun den 8 januari 2005.

Utdelningsceremonin ägde rum inför hundratals näringslivsprofiler, när Niclas Jonsson fick ta emot utmärkelsen som östra Sveriges främsta entreprenör då regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year ägde rum på Elite Stadshotellet i Växjö.

– Idén till företaget Böta Kvarn Bränslepellets AB föddes när stormen Gudrun dragit fram över södra Sverige. Virkespriserna sjönk i botten och samtidigt var vår familjegård full av nedblåst skog, säger Niclas Jonsson.

Beslöt att ta hand om virket

Han beslöt sig för att ta hand om virket själv och hyvlingen resulterade så småningom i enorma mängder kutterspån. Niclas tog sig en funderare och det skulle visa sig att hela hans företagande startade i en enkel fråga: "Vad kan man göra med det här?"

Med facit i hand liknar det en framgångssaga utan motstycke när hela historien bakom verksamheten står klar som en verklig bedrift av sällan skådat slag.

Åtta bolag

Idag leder Niclas Jonsson en koncern med åtta bolag som erbjuder allt från pelletsproduktion, pelletstransport och energiutredningar till effektiviseringar, konverteringar från fossila bränslen och byggnation av energianläggningar.

Målsättningarna är högt ställda. För 2020 sätts en prognos att omsätta en miljard kronor och att vara Sveriges ledande företag på energikonverteringar.

– Niclas företagarresa är nästan värt ett pris i sig självt. Ur askan byggde han en snabbväxande koncern som utmanar och utvecklar energibranschen. Rudas egen fågel Fenix är ett skolboksexempel på en lösningsorienterad, driven och innovativ entreprenör. Han är en mycket värdig vinnare, säger Micael Glenfalk, juryordförande.

Under galakvällen i Växjö delades även två ytterligare priser ut. Carin Magg, TUC Sweden AB blev utsedd till "Årets kvinnliga stjärnskott" och Tom Olander från Jool Invest AB blev "Årets manliga stjärnskott". SEB:s pris för "Bästa internationella tillväxt" gick till Magnus Johansson, Kalmar Motor AB.

Final i Monte Carlo

Vinnarna från östra Sverige kommer nu att möta vinnarna i de övriga fem regionfinalerna när Sverigefinalen i Stockholms stadshus går av stapeln den 25 januari. Den nationella huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Likt föregående år ställde vi ett vasst finalfält på banan. Vi har en otroligt stark tradition av entreprenörskap här i östra Sverige och jag tycker att samtliga finalister för den vidare i allra högsta grad. Våra vinnare kommer ge de andra regionvinnarna en tuff match i den nationella finalen. Det blir inte lätt att slå fyra smålänningar i företagsamhet, säger David Barmé, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Öst.

 

Juryns motivering löd:

Entreprenören har genom en kombination av tekniskt kunnande, kreativa idéer och ett starkt ledarskap på kort tid byggt upp en lönsam koncern baserad på spjutspetsteknik inom en annars mogen bransch. Att under ett paraply sammanfoga kunnandet från olika industrigrenar och paketera detta till ett helhetskoncept med miljön i fokus kommer ta entreprenören till nya höjder på en nästan oändlig marknad.

 

Fakta

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Micael Glennfalk (Björkbackens Turism AB), Mattias Weinhandl (Weinhandl Holding AB), Christina Hahn (Under Your Skin AB), Kristin Boman (Bomans Hotell i Trosa AB), Gunilla Åberg (LEAD), Torsten Nilsson (Nelson Seed Development AB), Pär Lidåker (BJS Group AB) och Jacob Nilsson (Axjo Plastic AB).