• Våra största förpackningsmaskiner kan fylla 1000 tandkrämstuber i minuten, säger Thomas Johansson, VD på Norden Machinery i Kalmar.
  • Ann-Britt Nilsson har jobbat på Norden, före detta Arenco, sedan 1959. Här ses hon tillsammans med VD Thomas Johansson vid en tändsticksmaskin från 1934.

Norden världsledande företag för tillverkning av förpackningsmaskiner

Norden Machinery AB i Kalmar är ett världsledande företag när det gäller att leverera förpackningsmaskiner för tubpåfyllning. – Våra största maskiner kan fylla tusen tandkrämstuber i minuten, säger VD Thomas Johansson i det anrika Kalmarföretaget, som för gemene man i Kalmar genom åren mest har varit känt som Arenco.

Ägarfamiljen Arenius och co gav upphov till namnet Arenco och huvudprodukten för detta företag tidigare var tändsticksmaskiner. Första maskinen tillverkades redan 1934 och ett exemplar av denna pionjärmaskin, som tidigare har stått på Barnängen i Stockholm, står ännu kvar i trapphuset på Södra Vägen i Kalmar.

– Vi har mycket god stämning på företaget. Sedan jag startade här på företaget har det skett oerhört mycket. Jag har trivts hela tiden och varit allt-i-allo, säger Ann-Britt Nilsson, idag 71 år gammal, som började på Arenco redan 1959.

Dagens personalchef Eric Pehrson är en av veteranerna på Norden Machinery, som idag ägs av italienska familjeföretaget Coesia sedan 2008.

– När jag började 1983 startade ett enormt förändringsarbete, som har lett till automation av maskinerna, säger Eric Pehrson.

Idag har Norden Machinery 250 anställda i företaget, bara i år har 20 företaget gjort 20 nyanställningar. Företaget har 35 procent av marknadsandelarna för förpackningsmaskiner i hela världen med huvudkontor och tillverkning under samma tak i Kalmar. Tändsticksmaskintillverkaren Arenco däremot har slagit ner sina nya bopålar med tillverkning i Kina.

– Här i Kalmar är traditionen stark för Norden i Machinery, som till största delen är ett teknikföretag med ett genuint hantverkskunnande i grunden. Årligen tillverkas 130 specialgjorda maskiner på Kalmarfabriken. Huvudsakliga inriktningar idag är produktutveckling, kundanpassning och inte minst service för att leverera de skräddarsydda maskinerna direkt på plats till kunderna runt om i hela världen.

Det italienska privatföretaget Coesia, med en italiensk dam som ägare och stationerat i Bologna, har flera ben att stå på, bland annat ett hobbybolag som tillverkar växellådor till högprestandabilar som Ferrari.

Kalmarföretaget Norden, som är en av huvudgrenarna i Coesia, har idag en årsomsättning på 650 miljoner. I regionen runt Kalmar har företaget ett 50-tal underleverantörer som tillverkar olika komponenter. 2012 köpte Norden upp underleverantören Franssons i Smedby, en av de största komponenttillverkarna.

– Norden är idag största industrin i Kalmar. 98 procent av våra maskiner, som finns i alla prisklasser upp till 70 miljoner, går på export. Utvecklingen har varit enorm och pågår hela tiden för att motsvara ökade krav, inte minst när det gäller förpackningsmaskiner för påfyllning av läkemedel, berättar VD Thomas Johansson.

 

Fakta Norden Machinery

Norden Machinery AB är idag Kalmars största industri med 250 anställda. Företaget är världsledande av påfyllningsmaskiner till tandkrämstuber med påfyllningshastighet av 1000 tuber i minuten. Idag ägs företaget av italienska Coesia i Bologna.