• Scania i Oskarshamn bygger ny logistikfastighet. Foto: Henrik Simonsen

Nu börjar Scanias nästa jättebygge

Scanias stora nya logistikfastighet vid fabriken i Oskarshamn har börjat byggas men det är inte Scania som bygger eller äger fastigheten.

Scania bygger ut sin produktion av lastbilshytter i Oskarshamn och som en följd av det behövs också en ny logistikfastighet.

– Vi påbörjade nyligen en utbyggnad av vår produktionsprocess för att kunna öka vår leveranskapacitet. Till det behövs en modern logistiklösning som matchar vårt växande behov, säger Scanias platschef i Oskarshamn, Johan Uhlin.

Bygget som beräknas vara färdigt i mars nästa år sker i regi av Australienbaserade internationella fastighetsgruppen Goodman.

Goodman utvecklar och förvaltar logistikfastigheter över hela Europa. Goodman är en väl bekant för Volkswagenkoncernen som äger Scania. Tidigare har också Volkswagen och Porsche (som också ingår i koncernen) tecknat avtal med Goodman. VW-koncernen är därmed en av Goodmans största europeiska fordonskunder. Goodman har drygt 50 kunder inom fordonsindustrin.

Avtalet gäller också hyra av fastigheten som kommer att ägas av Goodman som hyr ut i 15 år till Scania.

– Goodmans erfarenhet av att utveckla smarta logistiklösningar för bilindustrin var tydligt, de har visat en bra förståelse för våra behov och för att utforma en ändamålsenlig design, kommenterar Johan Uhlin.

Goodman är annars känt för att ha nätförsäljningsbolaget Amazon som en av sina storkunder

Den nya logistikfastigheten beräknas få en lokalyta på drygt 33 000 kvadratmeter. Hela den nya produktionsanläggningen är på 200 000 kvadratmeter. Logistikfastigheten kommer att ligga på andra sidan om E22an väster om själva hyttfabriken.

Den nya logistikfastigheten kommer att vara uppdelad i uppvärmda och ouppvärmda utrymmen. Fastigheten inkluderar också 650 kvadratmeters kontorslokaler och särskilda så kallade driveinutrymmen för att förenkla lastning.