• Janne Putsares varumärke ska leva kvar, säger nye VD:n Sören Aronsson (t.v.) förre ägaren Max Byström samt ägarna Eva Lilja och Ulf Gidhammar. Tillsammans har de 120 år i branschen!

Nu städar Småländska Städ hela Höglandet

Med köpet av Janne Putsare i Sävsjö har Småländska Städ AB nu vuxit med 40 % och skaffat sig en bas i samtliga kommuner på det småländska höglandet. Samtidigt har huvudägaren Ulf Gidhammar anställt sin tidigare medarbetare Sören Aronsson för tredje gången (!) – nu för att ta ansvar för driften av Janne Putsare. Tidigare ägaren Max Byström blir kvar under en övergångstid.
- Men jag har behållit solskyddsdelen och ska ägna mig enbart åt den sedan. ”Max Solskydd” låter väl  bra ? Säger Max, som tog över efter sin pappa Jan, som startade firman 1976, när fadern avled 1994.
Städning kan vara en ganska oglamorös bransch, men man kan också försöka lyfta hantverket en nivå eller två, för att göra verksamheten givande, både internt och externt.
- Det är viktigt för oss att personalen mår bra, förklarar Ulf. Helst ska alla arbeta dagtid och heltid och vi tackar hellre nej till uppdrag, än att gå in på för låga prisnivåer. Våra kostnader är till 70 % personalkostnader och prispressen drabbar därför lönerna och tvingar fram ett högre arbetstempo. Då sliter man ut medarbetarna och får högre sjuklönekostnader. Alla våra anställda får ett gymkort för att hålla sig i form.
Priskonkurrensen i branschen är inget som bekymrar Ulf och Sören. Man avstår från att lämna offert vid offentliga upphandlingar, där priset oftast är avgörande för vem som får uppdraget. Kunderna återfinns i stället huvudsakligen bland företag, både kontor och industrilokaler. En del uppdrag får man (till ”rätt” pris) när andra leverantörer, som gått in på för låg nivå, har tröttnat, säger Sören.
- Vi har c:a 6 % av en omsättning på 25 mkr inom RUT-sektorn, berättar Ulf. Mer ska man inte ha. Det är inte bra att basera företagets ekonomi på politiska beslut, som snabbt kan ändras.
Janne Putsare utgör geografiskt ett bra komplement till Småländska Städ, som är Smålands äldsta städbolag. Sören Aronsson ska nu tillämpa sina erfarenheter från 27 år i branschen, för att bredda kundunderlaget i Nässjö, Sävsjö, Eksjö och Vetlanda, där Janne Putsare har sin huvudsakliga marknad.
Sina styrkefaktorer försöker företaget demonstrera genom att vara proaktiv, vara ute hos kunden och följa upp och gärna föreslå förändringar och kompletteringar av uppdraget, när man ser att det behövs.
- Behovet måste styra hur man städar en viss dag, förklarar Eva Lilja, dotter till Ulf, och delägare i Småländska Städ. Man kan inte alltid gå strikt efter vad städschemat föreskriver.
- Vi är också noga med att använda Svanen-märkta kemikalier och har ett samarbete i den tekniska utvecklingen med Electrolux och danska Vikan AS, tillägger Ulf. Nu ska det nya dotterbolaget kopplas på Småländska Städs miljödiplomering.
Om Sören finge råda skulle han nog rekommendera en bra plastmatta på kontorsgolvet.
Den håller bäst och är lättare att hålla ren. Men nu börjar heltäckning komma tillbaka och den nya hårda ögletuften, som ”nästan tål att köra truck på”, verkar kunna bli bra, tycker han. ?

FAKTA/ Småländska Städ AB (inkl. Janne Putsare AB)

Grundat: 2006 (1961)
Ägare:  Ulf Gidhammar och Eva Lilja
Bransch: Rengöring och lokalvård
Omsättning: Tot. 25 mkr
Anställda: 65