• Sofie Lundström är en av de fyra grundarna till toborrow.se och blir VD i företaget, som nu expanderar med hjälp av Bonniers marknadsföring och externt riskkapital.

Ny ”molntjänst” gör bankerna överflödiga vid företagslån

Samtidigt som en del projekt eller företag inte får låna pengar i banken, sitter många privatpersoner och företag med pengar på konton som inte ger någon ränta.

Eftersom bankerna själva inte tycks vilja göra något åt detta, har en grupp kreativa finansmänniskor startat låneförmedlingen ”toborrow.se” på nätet, där den som vill och vågar, kan satsa belopp från 500 kr och uppåt på en företagsidé och få en rejäl ränta som tack för hjälpen.

Detta var en av de nya finansieringsmöjligheter som presenterades på ALMI Företagspartners kapitalmarknadsdag i Växjö nyligen. Bakom toborrow.se står nu inte bara grundarna, utan även Bonnierföretagen (med bl.a. DN, Dagens Industri och TV4) som ägare i den expansionsfas som just inletts.

- Vi har hittills finansierat 11 projekt, berättade Sofie Lundström, som är en av grundarna. Hon har tidigare arbetat på Lehmann Brothers i USA (före finanskraschen) och sedan några år på Handelsbanken med corporate finance.

- Toborrow är en digital plattform i ”molnet” där småföretag lånar direkt av privatpersoner. Vi tar ansvar för att kolla upp företaget, ser till så att säkerheterna upprättas och det finansiella flödet fungerar och för det debiterar vi 2 % av lånesumman på låntagaren och 1 % på långivaren, berättar hon.

Ett företag som behöver pengar lägger upp en ”ansökan” genom att registrera sitt organisationsnummer, lånebeloppet och några få ytterligare data via toborrows hemsida och får på några minuter svar på om deras ansökan godkänts. Under tiden har toborrow kollat med UC och konstaterat att låntagaren har funnits i minst två år, omsätter mer än en miljon kronor och har en kreditvärdighet hos UC på 3-5.

Därefter får företaget presentera sitt projekt på toborrows hemsida. Privatpersoner, och företag, som fattar intresse, registrerar i sin tur hur mycket de är villiga att satsa och vilken ränta de vill ha på pengarna, som kan ha en löptid på 3-36 månader.

Så uppstår en budgivning och på kort tid kan ett antal långivare tillsammans lösa problemet. Hittills ”stängda” lån har hamnar på mellan 5 % och 14 % ränta. Säkerheter lämnas i form av borgen eller pant i bolagets aktier. Så många som 100 eller fler långivare kan dela på ett lån mellan 100 000 och 2 miljoner kronor.

Systemet liknar ”crowdfunding” men kräver inte lika mycket i marknadsföring och kan lösa ett lånebehov mycket snabbare. Medan upplåningsprocessen pågår på nätet, kan man se, projekt för projekt hur räntan ligger i budgivningen och hur många som redan har satsat pengar i det. De sparare som erbjuder lägst ränta får låna ut. ?