• Rony Forsberg vill utöka samarbetet med besöksnäringen.
  • Att ta flygcertifikat vore ett lyft i karriären, enligt Rony Forsberg, ny flygplatschef.
  • Jönköping en stark logistikregion att bygga vidare på.
  • – Lättillgänglighet, personlighet och säkerhet tre ledord för Jönköpings flygplats att bygga vidare på, enligt nya flygplatschefen Rony Forsberg.

Ny flygplatschef ser stor potential i samarbete med besöksnäringen

– Ökad satsning på charterturismen lyft för hela regionen

Jönköpings flygplats utvecklar samarbetet mot fler företag inom besöksnäringen. Den nya flygplatschefen Rony Forsberg satsar på att utveckla flygplatsens roll för att vara med och skapa evenemangspaket med Destination Småland och Smålands turism. Visionen är att Småland stärks som ett turisteldorado för allt fler charterturister som landar mitt i naturparadiset från Tyskland och Holland.

– Det finns en otrolig potential och ett starkt intresse för naturturism i Jönköpingsregionen och hela Småland, säger Rony Forsberg.

Han tillträder som ny flygplatschef i vår med visioner att nå de högre höjderna för Jönköpings flygplats som idag har 113 000 årsresenärer.

– Dessutom går vi vidare med arbetet att skapa en miljövänlig flygplats. Jönköpings flygplats ingår i ett samarbete med tio andra regionala flygplatser för att få fram ett miljövänligt bioflygbränsle, berättar Rony Forsberg.

Den 59-årige tillträdande flygplatschefen har alltid älskat flyg och har idag högtflygande planer på att ta flygcertifikat i flygskolan på Jönköpings flygplats.

– Det skulle vara roligt och jag är inte flygrädd, säger Rony Forsberg och blickar ut över Jönköpings imponerande flyghangar.

Med bakgrund som affärsområdeschef på Svenska Mässan i Göteborg vet den 59-årige flygplatschefen, som tillträdde sin nya post i Jönköping strax före påsk, att det handlar om att lyckas skapa olika slags paket med intressanta evenemang för att utnyttja flygplatsens kapacitet.

– Världen blir allt globalare och goda kommunikationer med bekvämlighet är också krav för att få hit nyetableringar och locka ytterligare företag till Jönköping. Förutsättningar för att en av landets större tillväxtregioner ska fortsätta att utvecklas är att bibehålla lättillgänglighet för resenärerna och se till att behålla och utveckla både de reguljära förbindelserna och chartertrafiken i samma takt som hittills.

I pipelinen ligger också en ny reguljär flyglinje till London våren 2018 med weekendflyg, vilket betyder att Jönköpings flygplats stärker sin ställning som en av de största regionala flygplatserna i landet.

– Vi är duktiga på att organisera och det ska vi utnyttja. Se bara på Mountainbike-EM som arrangerades i Huskvarna 2016. Här finns mycket att hämta med flygplatsen och näringslivet som samarbetspartners, utvecklar flygplatschefen. Han är själv hängiven mountainbikeåkare i terräng,

Rony Forsberg är dalmas från grunden med rötter i Mora. Han har avverkat de nio milen mellan Sälen och Mora i Vasaloppet åtskilliga gånger och dessutom varit med bland 3500 funktionärer som är på fötter under en intensiv tiodagarsperiod varje år i mars som Vasaloppet går.

– Jag vet vad det betyder att en hel bygd ställer upp och detta vill jag ta med mig för att skapa fler evenemang i Jönköpingsregionen, där det finns otroliga möjligheter med en toppmodern flygplats som motor. Den 2200 meter långa startbanan ska utnyttjas med en intensiv trafik. Det är meningen med en flygplats, säger Rony Forsberg.

Flygplatschefen vill bygga vidare på de fyra ben som Jönköpings flygplats verksamhet står på idag, reguljärtrafik, avgående och inkommande charter och cargo. Reguljärt går sex avgångar till Stockholm dagligen och två avgångar till Frankfurt, en hubblinje för internationella förbindelser överallt i världen. En fantastisk tillgång för Jönköping!

Jönköping erbjuder dessutom chartertrafik till destinationer vid Medelhavet med charterbolag som Ving och TUI.

– Till sommaren satsar vi vidare på inkommande chartertrafik från Tyskland och Holland. Vi vill skapa goda förutsättningar för naturturismen i samarbete med Destination Jönköping och Smålands turism.

Det fjärde benet är cargotrafiken, vilket betyder frakt som sätter Jönköping på kartan som logistikregion.

– Våra tre ledord är smidighet, personlighet och säkerhet. Detta genomsyrar hela vår verksamhet. En lättillgänglig flygplats, där vi känner resenärerna och skapar trygghet i resandet för både affärsbesökare och charterturister ut i världen, sammanfattar Rony Forsberg.

 

Fakta:

Rony Forsberg, 59 år, ny flygplatschef på Jönköpings flygplatschef.

Familj: Sambo, fyra utflugna barn

Bor Göteborg, tillsvidare övernattningslägenhet Jönköping

Vision: Vill bygga vidare på de fyra ben som Jönköpings flygplats verksamhet står på idag, reguljärtrafik, avgående och inkommande charter och cargo. Reguljärt går sex avgångar till Stockholm dagligen och två avgångar till Frankfurt, en hubblinje för internationella förbindelser överallt i världen.