• Snart får de andra mässorna på Elmia sällskap av en ny mässa för verktygsmaskiner. Foto: Emma Sellbrink

Ny mässa för verktygsmaskiner

Elmia ska få en ny mässa, Elmia verktygsmaskiner. Men besökarna får vänta till den 10 maj 2016, när den nya mässan slår upp portarna tillsammans med de väletablerade Elmia Automation och Elmia Svets- och fogningsteknik.

JÖNKÖPING

Anledningen till att man samlar de tre mässorna under samma tak är att trenden är att produktionstekniken integreras, och samlade mässor gör det enklare för bland annat svenska underleverantörer att kunna investera i modern produktionsteknik på hemmaplan.

– Svensk tillverkningsindustri ligger Elmia varmt om hjärtat och de här tre mässorna hamnar nu tillsammans i en produktionsteknisk mässfamilj, mitt i marknaden, mitt i Skandinaviens mest industrialiserade område, säger Peter Scott, kommersiell chef för Elmia i ett pressmeddelande.

”Välkomnar nyheten”

Även fordonsindustrin ser positivt på den nya mässan.

– Underleverantörer till fordonsindustrin är globalt konkurrensutsatta. För att vi ska kunna framtidssäkra Sverige och ha en livskraftig industri behöver dessa företag fortsätta investera i modern produktionsteknik och automation. Därför välkomnar jag nyheten om Elmia Verktygsmaskiner och att mässan arrangeras i Jönköping parallellt med två andra betydande industrimässor. En komplett produktionsteknisk mässa i Jönköping blir en viktig plattform för FKG:s medlemmar att utvecklas på, säger Fredrik Sidahl, vd FKG, Fordonskomponentgruppen i pressmeddelandet.

Gemensam plattform

Tillsammans erbjuder de tre mässorna en gemensam plattform för att utväxla och utveckla idéer som leder till nya affärsmöjligheter och också blir en värdefull mötesplats för hela den svenska tillverkningsindustrin.

– Vi måste ha en industrimässa i Sverige, en mötesplats som alla kan besöka samtidigt och där branschen har en möjlighet att visa upp sin bredd. Som branschorganisation tycker vi att det är viktigt med en mässa som samlar hela vår bransch. Vi är ju till stor del konkurrenter, men samtidigt kompletterar vi också varandra väldigt mycket, sa Hasse Heneby, styrelseledamot i SVMF, Sveriges Verktygsmaskinaffärers förening vid en presskonferens om den nya mässan.