Nya ägare räddar 130 jobb på Överums Bruk

Efter flera års oro med ekonomisk förlust och personalneddragningar, ser man nu åter ljust på framtiden på Överums Bruk.Nyligen blev det klart med en ny ägare av bruket, som varit ute till försäljning sedan 2014. – Det känns superhäftigt, vi är verkligen glada över detta och det känns som att det råder en enad anda igen lokalt, säger företagets VD Ulrik Thelin.

De senaste fyra åren har Överums Bruk kämpat mot en minskad försäljning, vilket lett till en ekonomisk förlust och sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka har företaget minskat sin personalstyrka från 170 anställda till 130.

– Vi har haft en ganska tuff tillvaro där vi inte har tjänat tillräckligt mycket pengar till våra ägare. Det beror på flera saker men en av de stora anledningarna är att vi har saknat tillräckligt stark försäljning. Får man mer volym så finns det möjlighet att tjäna mer pengar. Så vi har haft lite för lite produktion egentligen. Överums Bruk är en stor anläggning som kräver ganska mycket volym, och vi har haft lite för låg volym som resultat av dålig försäljning. Sen finns det omvärldsfaktorer och företagsfaktorer som har styrt det, säger Ulrik Thelin.

Personalneddragningarna har i första hand skett genom pensionsavgångar och frivilliga uppsägningar.

– Vi har försökt lösa det så istället för att göra ett stort varsel.

Sedan 2014 har Överums Bruk varit ute på öppen försäljning. Något som Ulrik Thelin tror kan ha skapat viss oro hos de anställda.

– Vårt moderbolag Kongsilkde har varit publikt till salu, det har inte varit en hemlig process. Då har det skapat en del oro så det är klart att folk har funderat.

De nya ägarna är New Holland, en stor internationell koncern som är en del av moderbolaget CNH Industrial, med totalt 64 000 anställda runt om i världen. Under måndagen fanns representanter från de nya ägarna på plats vid bruket i Överum och informerade såväl personal som fackförbunden om sina planer.

– Det var väldigt positiva reaktioner från alla. Det här är ett stort internationellt företag som vill satsa på Överum, det är inte aktuellt i dag att flytta verksamheten så det är väldigt positivt, säger Ulrik Thelin.

– Det här räddar jobben och vi ser ljust på framtiden. Men det är för tidigt att säga något om några eventuella nyanställningar och det är ingen garanti att vi blir mycket större. Visst finns det potential och det är inte omöjligt, men vi vill inte slå oss för bröstet i dagsläget.

Nu återstår formalia för att affären ska vara i hamn.

– Nu återstår fortfarande konkurrensgodkännande så det som är klart i dag är att vi har en avsiktsförklaring. Därefter ska formalia i form av konkurrensgodkännande ske och därefter ska allt vara klart kring årsskiftet ungefär.

Och produktionen löper på som tidigare?

– Ja, precis. Det här kommer ske löpande och vi kommer ha samma försäljningskanaler och sen ökar försäljningskanalerna i New Hollands regi under 2017-18. Så vi fortsätter på samma sätt under nu och fram i 2017 med den nya ägaren får vi tillgång till bättre försäljningskanaler.