• Robin Nilsson tog över verksamheten på Gässhults Säteri utanför Oskarshamn i februari.
  • Överallt på den gamla herrgården kan man hitta små unika detaljer. Det här är ett lås som troligtvis är från byggnadsåret på 1600-talet. Foto: Jenn Hultberg
  • Ljusa toner och högt i tak är det i sovrummen på övervåningen. Denna del av huset byggdes på 1800-talet. På nedre plan är takhöjden tidsenlig med 1600-talet och knappt ett par meter i takhöjd.
  • Matsalen där lokalproducerade råvaror serveras.
  • Alla rummen har inretts i olika stilar, men med den gamla känslan bevarad.

Nya krafter driver Gässhults säteri

Nyligen tog Västerviksbon Robin Nilsson över driften och verksamheten på konferens- och jaktgården Gässhults Säteri utanför Figeholm i Oskarshamns kommun. Han vill bevara själen på den över 400 år gamla gården och samtidigt utöka verksamheten efterhand. – Just nu är hösten och jaktsäsongen det stora för oss, men jag vill ha full verksamhet här året om.

Robin Nilsson är kocken som blev egenföretagare och entreprenör på en gammal herrgård med anor från 1600-talet. Här sköter han och familjen allt från drift till matlagning.

– Jag har jobbat inom flottan i sju år som kock och även jobbat på lite olika restauranger i Västervik. Men nu ville jag driva något eget, vara min egen chef och när tillfället att ta över Gässhults Säteri dök upp så nappade jag direkt, säger Robin Nilsson.

Inriktningen på verksamheten är jakt och fiske. Men här anordnas även konferenser, bröllop och fester.

– Min förhoppning är att satsa på fisket på våren och jakt på hösten. Jag vill ha folk här året om.

Gässhult har varit ett säteri sedan 1640-talet. På mitten av 1800-talet byggdes övervåningen till den pampiga herrgårdsbyggnaden. Inredningen går i gammal stil med äkta trägolv, antika möbler och ljusa färger.

– På 90-talet köptes gården av familjen Runer som äger den än i dag. Då var Gässhult ganska nedgånget men familjen restaurerade byggnaderna och bevarade den gamla herrgårdskänslan. Det finns mycket historia i det här huset, säger Robin Nilsson.

Sedan 2003 har säteriet fungerat som konferensgård.

– Jag vill inte ändra på verksamheten utan fortsätta ta emot slutna sällskap. När det gäller maten är det viktigt för mig att satsa på bra råvaror och närproducerat så långt det är möjligt. Jag tycker att småskaliga producenter ofta har en annan känsla för sina råvaror och det är viktigt.