• Nybergs bil i Nässjö kommer inte se sig likt ut efter ombyggnaden och mångmiljoninvesteringen. Foto: Henrik Simonsen
  • En provisorisk bilhall används under renoveringstiden. Foto: Henrik Simonsen
  • Nybygget började i vintras och grävskoporna har jobbat hårt under tiden. Foto: Henrik Simonsen
  • Den nya bilhallen och verkstaden blir toppmodern med bland annat Volvos sprillans nya bilhallskoncept. Foto: Henrik Simonsen

Nybergs storsatsar i Nässjö

Bilaffär får total makeover

Bilförsäljningsföretaget Nybergs plöjer ned många miljoner på sin anläggning i Nässjö där en ny bilhall och en ny verkstad ska stå färdig nästa år.
För tillfället ligger investeringen i nybygget i Nässjö på 25 miljoner kronor, berättar Anders Larsson, vd för Nybergs bil.
Det kanske inte syns så mycket på utsidan men inuti Nybergs bilhall i de östra delarna av Nässjö händer det mycket.
– Vi bygger i gamla skalet en ny bilhall, säger Anders Larsson.
Den nuvarande bilhallen ska rivas och ersättas med en ny. Den gamla lastbilsanläggningen ska byggas om till en ny bilhall på drygt 2000 kvadratmeter.

Riktigt fint

I slutet av året hoppas Nybergs att renoveringen och nybygget ska vara färdiga och en invigning planeras till första kvartalet 2014. Nybergs bil blir så först i Småland med Volvos nya koncept för bilaffärer, biltillverkarna bestämmer nämligen mycket över hur bilhallarna ska utformas.
– Vi blir säkert färdiga innan. Det ska bli mer funktionellt, vi får lättare kundflöden. Det blir riktigt fint, säger Anders Larsson.
Å ena sidan är nybygget till för kunderna.
– Vi vill ha ökad trivsel i köpprocessen. Det är ett stort beslut att köpa bil, säger Anders Larsson.
Nybygget är också till för att få bättre arbetsmiljö för de anställda.
Bygget började i februari i år. Än så länge syns det som sagt mest inuti lokalerna.

Fantastiskt bra

Anders Larsson tycker att året hittills ser bra ut för bilförsäljningen (den till synes dåliga statistiken ljuger lite eftersom många bilar registrerades innan årsskiftet och de nya miljöbilsreglerna).
– Bilbranschen går snabbt ner men också upp snabbt. Vi är bra på spåret. Privatkunderna är på väg tillbaka. På företagssidan märker vi inte så mycket av nedgången. Försäljningen av Volvo ökade med nio procent i maj så det har gått fantastiskt bra, säger Anders Larsson.
Ombyggnationen i Nässjö är tredje steget i en stor satsning på investeringar som pågått i ett par år.
Ifjol blev ombyggnationen av företagets lokaler i Jönköping färdig. Den investeringen låg på 60 miljoner kronor. Samtidigt fräschades företagets fastighet i Eksjö upp samtidigt som bilförsäljningen där flyttades till Nässjö. Samtidigt skedde en utökning av verkstadspersonalen i Eksjö.

Störst i Norden

Nybergs bil är ett privatägt och familjeägt bolaget som grundades 1975. För 15 år sedan togs bilhallen i Nässjö över. Bolaget har cirka 160 anställda vid tre anläggningar i Jönköping, Nässjö och Eksjö. Omsättningen ligger på ungefär 720 miljoner kronor och man säljer i runda tal 3 500 bilar om året (nya och begagnade).
I andra änden av Småland har en annan Volovåterförsäljare gjort en jätteinvestering. Liljas bil i Kalmar har lagt ned 80 miljoner kronor på att få Nordens största bilhall i stadens gamla Volvofabrik som stått tom i närmare 20 år. Anläggningen invigdes i mars. Liljas bils plan är att fördubbla sin försäljning de kommande tre åren.