• Anna Tenje Bergkvist, kommunstyrelsens ordförande, klippte bandet vid invigningen tillsammans med Katarina Rosenkvist, konferencier, fastighetschef Johan Augustsson och Lakersspelaren Erik Martinsson.
  • – Detta är tredje fastigheten som miljöcertifierats, säger Peter Skoog efter elva år som butikschef.

Nyinvigning av Lidl på Norremark

Med ett helt nytt butikskoncept i en miljöcertifierad fastighet gjorde livsmedelskedjan Lidl ett rejält avstamp inför 2017 genom en nyinvigning i december på Norremark i Växjö. Alltihop firades under stor pompa och ståt till ackompanjemang av Växjö kulturskolas musikelever.

– Vår nyinvigda butik är väldigt grön och har därför blivit klassificerad som outstanding inom det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam, säger fastighetschefen Johan Augustsson.

Hela butiksmiljön både inom- och utomhus har genomgått en miljöanpassning för att motsvara kraven enligt denna certifieringsmodell. Vid en rundvandring i samband med invigningen fick kunderna se laddstolpar för elbilar, fågelholkar, solceller och nyanlagda cykelvägar.

Miljöcertifieringen har naturligtvis även betydelse för butikens produktsortiment.

– Detta innebär en fantastisk nystart och ett lyft för butiken i Växjö. Det känns bra att ta ett nytt miljöinitiativ i Växjö, som fortfarande kallas Europas grönaste stad efter BBC:s utnämning för ett antal sedan. Totalt sett är detta tredje fastigheten som miljöcertifieras som outstanding enligt Breeam, säger butikschef Peter Skoog med elva och ett halvt års erfarenhet som butikschef på Lidl i Växjö.

Anna Bergkvist Tenje gick vidare på den inslagna linjen när hon klippte bandet vid invigningsceremonin på Norremark. Som ny ordförande i kommunstyrelsen i Växjö från årsskiftet efter Bo Frank lovade hon att gå vidare för att befästa Växjös starka miljöposition.

– Det började med sjörestaureringen. Därefter har Växjö kommun fortsatt på den inslagna vägen. Nu efter många år av väntan är det äntligen dags att inviga en miljöcertifierad livsmedelsbutik. Jag inviger gärna fler ekologiska butiker genom att klippa band, säger Anna Bergkvist Tenje.

Som samarbetspartner deltog Växjö Lakersspelaren Erik Martinsson, som visserligen gick på kryckor denna dag efter att ha blivit våldsamt tacklad i matchen kvällen innan.

– Det gäller att resa sig igen och repa mod. En butiksinvigning i miljövänlig riktning ger en god anledning, menar Lakersankaret Erik Martinsson.

Som konferencier vid Lidls nyinvigning på Norremark medverkade Katarina Rosenkvist, hållbarhets- och kommunikationschef, som gladde sig åt ett positivt avtryck med stort miljöintresse både bland kunder och anställda på Norremarks väletablerade handelsområde.

– Vi gläder oss åt den stora uppslutningen bland både kunder och anställda för att införa vårt nya miljökoncept, som visar vägen för framtiden, säger Katarina Rosenkvist.

Avslutningsvis hyllade Lidls regiondirektör Johan Eriksson den nya butiken som en god vägvisare för ökade handelssatsningar med miljöprofil:

– Ny ekozoner på en yta av 15000 kvadratmeter är det första och största initiativet i sitt slag som ger mersmak med hundratals modeller av ekologiska varor på hyllorna i butiken.

 

Fakta 

Hela butiksmiljön både inom- och utomhus har genomgått en miljöanpassning för att motsvara kraven enligt certifieringsmodell Breeam. Vid en rundvandring i samband med invigningen fick kunderna se laddstolpar för elbilar, fågelholkar, solceller och nyanlagda cykelvägar.

Miljöcertifieringen har naturligtvis även betydelse för butikens produktsortiment.