• Sahib Sahib kom till Sverige 2008 och kan efter tio år visa upp ett helt nytt bageri i Ålem. Foto: Edgar Weibull
  • I Ålem bakas libanesiskt tunnbröd till butiker, restauranger och grossister runt om i Småland. Foto: Privat
  • Kalmar Bageri levererar 20 000 påsar libanesiskt tunnbröd per dygn. Foto: Privat

Nytt bageri startades av bagare från Bagdad

För ett och ett halvt år sedan startade Haydar Saheeb ett nytt industribageri tillsammans med sin bror Sahib i Ålem. Alltihop började med att bröderna hyrde en av kommunens lokaler som inrymdes på en yta av 500 kvadratmeter på Bagargatan i Ålems kyrkby, där Haydar och Sahib numera har etablerat Kalmar Bageri. – Idag har vi Smålands bästa kvalitet av libanesiskt tunnbröd och nås av allt större efterfrågan, säger Sahib.

Idag bakar man libanesiskt tunnbröd och kan leverera mer än 20 000 brödpåsar per dag till butiker, restauranger och grossister runt om i Småland och Blekinge. Förutom Kalmar län säljs mycket till Karlskrona och Ronneby.

Byggt ut lokalerna

– Vi har byggt ut lokalerna efter hand i Ålem med slutmålet att bageriet ska bli dubbelt så stort och planerar på sikt även starta en till verksamhet i Kalmar med direkt försäljning till konsumenter, säger Sahib.

– Jag kom hit till Sverige i slutet av 2008. Idag tänker vi framåt och vill bygga upp en säker framtid för våra barn, berättar Sahib.

Investerat en miljon

Idag har bröderna en lång brödlinje för tillverkningen på Kalmar Bageri i Ålem där investeringar för en miljon kronor gjorts i maskiner, fryslager och packmaskin på senare tid.

Innan Sahib började bygga upp bageriet i Ålem tillsammans med sin bror utbildade sig Sahib till webbutvecklare på Linnéuniversitetet i Kalmar. Examen fick han 2015 som webbutvecklare innan det var dags att börja knåda deg på Ålemsbageriet.

Webbutvecklare

– Idag är jag mest webbdesigner som hobbyverksamhet. Men jag vill gärna jobba vidare med marknadsföringen av bageriet. Företagets egen logotype och hemsida har jag gjort. Loggan finns på alla lådorna, som skickas iväg med brödbilarna till vår växande kundkrets.

– Vi utvecklar verksamheten hela tiden och har även i planerna att tillverka bakelser, bullar, kakor, tårtor och även rulltårtor för att få en bredare småländsk kundkrets, avslutar bagaren med rötter i Bagdad.

 

Fakta Kalmar Bageri

Kalmar Bageri började med att två bröder från Irak hyrde en av kommunens lokaler som inrymdes på en yta av 500 kvadratmeter på Bagargatan i Ålems kyrkby, där Haydar och Sahib numera har etablerat Kalmar Bageri.