• Idégivare bakom Företagscenter i Småland AB är de fyra musketörerna Joakim Karlsson, Håkan Gunnarsson, Ulf Elgehed och Mats Birgersson, samtliga med ett förflutet som entreprenörer under många år bakom sig.
  • Bengt Johannisson, professor i nationalekonomi, Bo Frank, kommunalråd, M, Mats Birgersson, företagsledare, Monika Skagne, kommunchef Växjö kommun, och Per Schöldberg, kommunalråd, C, ligger i startgroparna inför invigningen av det nya företagshotellet i Räppe.
  • Biskop Fredrik Modéus välsignade företagscentrat i Räppe, inte långt från Öjaby kyrka, till allas belåtenhet.
  • Kommunchefen Monika Skagne invigde företagscentrat i Småland under trumpetfanfar.

Nytt företagscenter invigt i gamla ICA-lagret i Räppe

Det blev en stor uppslutning när det nya Företagscenter i Småland AB invigdes i det nedlagda ICA-lagret i Räppe i slutet av november. Bakom detta nya initiativ står de erfarna entreprenörerna Mats Birgersson, Ulf Elgehed, Joakim Karlsson och Håkan Gunnarsson, som uppträdde i väldesignade musketörhattar från Linneateatern denna högtidsdag när fanfarerna ljöd och de kommunala makthavarna och biskopen hade infunnit sig.

Kommunalrådet Bo Frank var den förste som tog till orda och lyckades kasta in en brasklapp:

– Jag har faktiskt jobbat på ICA-lagret i Räppe en gång och lyckades plocka upp en och annan borttappad chipspåse på fredagseftermiddagarna, säger Bo Frank, M, som enligt uppgift körde truckarna på lagret med bravur och skicklighet på den tiden det begav sig på det välfyllda ICA-lagret i Räppe utanför Växjö.

Kollegan Per Schöldberg, kommunalråd, C, gick vidare på den inslagna linjen och hyllade likt Bo Frank de starka krafterna för entreprenörskap i Växjö med omnejd,

– Vi befinner oss bara tio minuter från en flygplats och femton minuter från en järnvägsstation med förbindelser över hela landet, säger Per Schöldberg.

Tack vare kommunens delaktighet och investering av fastighetsbolaget Catena AB har detta företagscentrum i det gamla ICA-lagret kunnat förverkligas efter att ha stått tomt i tre år.

Samma tankegångar utvecklade kommunchefen Monika Skagne med ett förflutet från den stora möbeljätten, innan fanfaren ljöd över den församlade skaran invigningsgäster:

– Idag har jag satt på mig min privata hatt och inte den kommunala hatten. Med dessa ord inviger jag vårt nya företagscentrum i Småland, som blir ett nytt avstamp för Växjös näringsliv.

Många gamla entreprenörsminnen kommer upp till ytan i och med att det åter väcks liv i den gamla ICA-byggnaden, vars verksamhet flyttades från Jönköping till Växjö på samma sätt som Fläkten kom till Växjö från staden vid Vättern på 1960-talet.

Den starke mannen bakom ICA-lagret hette Egon Pelle Pettersson, som var besjälad av ett starkt entreprenörskap i Växjö.

– Idag har vi en annan situation som befäster entreprenörsandan i kommunen genom att Smålands senaste företagscenter i Räppe bara ligger fem minuter från World Trade Center, säger Per Schöldberg, C.

Företagshotellets storlek motsvarar minst två hockeyrinkar. Detta ger ett enormt styrkebesked i vår moderna tid, när Växjö Lakers bara öser in mål i SHL.

Företagscenter i Småland är finansierat av logistikföretaget Catena AB, som gör liknande investeringar i andra logistiktäta kommuner på andra orter i Småland och i övriga landet.

På nästa programpunkt på dagens agenda återfanns biskopen Fredrik Modéus, som med ett välformulerat tal välsignade den mänskliga entreprenörsandan i närheten av Öjaby kyrka, som är minst 600 år gammal.

– Detta är en gammal kyrklig bygd, som präglas av längtan efter liv och ger hopp för framtiden säger Fredrik Modéus

 

Fakta Företagscenter i Småland

Företagscenter i Småland AB har öppnat i gamla ICA-lagret i Räppe. Finansiärer är fastighetsbolaget Catena AB. Företagshotellets storlek motsvarar 4500 kvadratmeter eller två hockeyrinkar. För invigningsceremonin svarade kommunchefen Monika Skagne under stor pompa och ståt till trumpetfanfar.