• Här är ett montage på hur det kan komma att se ut när taket är på plats. Foto: Oskarshamns kommun

Nytt tak på Gotlandsterminalen

Det är inte bara terminalerna för bussar och tåg som får en uppfräschning framöver. Även Gotlandsterminalen i Oskarshamn ska förbättras. – Vi ska förbättra välkomnandet och mottagandet för resenärerna, säger Ted Lindqvist, marknadschef på strategi- och näringslivsenheten på Oskarshamns kommun.

Gotlandsterminalen ligger granne med järnvägsstationen och kommer att vara en del av det nya resecentrum i Oskarshamn. Nu lägger kommunen 1,2 miljoner på att göra terminalen bättre.

– Idag är bagagehanteringen under bar himmel och resenärerna får hämta väskorna på en rullvagn. Du kan ju tänka dig hur det blir när det är kallt och regnigt, säger Ted Lindqvist.

Inglasad gång

Därför ska man nu bygga en täckt bagagehantering och en inglasad gång som är skyddad från vind, snö och regn.

– Bygglovet är nu klart och vi planerar att det hela ska vara på plats i januari.

Under året har man även lagt cirka 300 000 kronor på andra förbättringar som ommålning, byte av mattor, belysning och hur informationen presenteras.

– Terminalen har ju några år på nacken, och det har inte gjorts något samlat grepp för att se över hur vi tar emot besökarna tidigare.

”En del pendlar”

Man har cirka 430 000 resenärer per år, och man hoppas att fler Gotlänningar ska ta den vägen över till fastlandet.

– Det finns en del som pendlar med färjan, men här finns en del kvar att göra, säger Ted Lindqvist.

Ett tag var det tal om att det eventuellt skulle byggas en helt ny färjeterminal, men de planerna kommer inte att bli av de närmaste åren.

– Men nu vet vi att det inte kommer att bli någon ny terminal de närmaste tio åren, så då tycker vi att det är viktigt att satsa på den terminal som finns.