• – Vi tar ett konsumentansvar som bygger på hantverkskunnande och kvalitet, säger Emma Åström, vd för Obik.
  • Obik är ett genuint familjeföretag med vd Emma Åström, som samarbetar med föräldrarna Elisabeth och Olle Karlsson i företaget.

Obik i Eneryda ett väletablerat textilföretag

Bygger till för sex miljoner

Obik i Eneryda har komplett tillverkning inom sömnad, tapetsering och vattenskärning. Gardiner av hög kvalitet är en specialprodukt som kännetecknar Enerydaföretaget med 18,3 miljoner i omsättning. – Efter nyår flyttar vi in i tillbyggnaden lokaler på den gamla tomten i Eneryda, där vi ska ha vattenskärning, lager och tapetsering. Detta innebär en investering på 6 miljoner, berättar en av grundarna och vd:n Emma Åström.

Just nu är det högtryck i produktionen, som ligger nära 23:an strax norr om Älmhult.

Emma Åström pratar med entusiasm om en renässans och ny trend inom textilbranschen.

– Idag har vi kommit ifrån slit och släng. Nu handlar det mer om att ta konsumentansvar och bygga på kvalitet och hållbarhet, inte minst med tanke på hur miljön påverkas, säger Emma Åström.

Grunden i Obiks tillverkning är ett genuint hantverkskunnande, som förs vidare av en kunnig personal.

– Personalens kompetens är guld värt. Detta ger oss ett gott rykte i en ganska konkurrensutsatt bransch, där det dock handlar mer om att vi är kollegor än konkurrenter med andra företag inom branschen, fortsätter Emma.

Den nya textilbranschen, som uppstått efter nedgången på 1970- och 80-talet tar sikte just på kvalitet och här ligger Obik i stark framkant. Tradition och modernt tänkande under samma tak.

– Vi brukar också säga att vår verksamhet är skräddarsydd i mer än en bemärkelse. Obik är underleverantörer till flera välrenommerade företag och har levererat gardiner till Grand Hotell i Stockholm och Tylöhus i Halmstad.

Fakta Obik

Obik i Eneryda är ett företag med etablering i Eneryda norr om Älmhult. Företaget har komplett tillverkning inom sömnad, tapetsering och vattenskärning.

Företaget firade 20-årsjubileum förra året. Aktuell omsättning ligger runt 18,3 miljoner.

Just nu bygger Obik till för 6 miljoner på den nuvarande tomten i Eneryda.