• – I Växjö säljer vi transport- och tjänstebilar som aldrig förr till alla nischer, där uppsvinget sprider sig som ringar på vattnet. MItsubishi Outlander plug-in-hybrid är ett exempel på tjänstebil, säger Viktor Hallrup, Holmgrens Bil, Växjö.

Ökning på transportbilsmarknaden en följd av het byggmarknad

Både transportbilar och tjänstebilar fortsätter att öka på företagsmarknaden inom bilbranschen. – I Växjö säljer vi transportbilar som aldrig förr till alla nischer. Hantverkare efterfrågar mer och mer flakbilar och skåpbilar av olika märken och fler och fler skräddarsydda lösningar, säger säljledaren Viktor Hallrup, expert på företagsfordon på Holmgrens Bil i Växjö.

Miljöbilarna blir allt mer efterfrågade bland företagskunder. Det handlar om både eldrivna skåpbilar och tjänstebilar.

– Hybridbilarna blir allt mer populära, de premieras i förmånsbeskattningen. Det finns två varianter av elbilar, den ena modellen bygger på hybriden el-bensin och det finns även skåpbilar med ren eldrift.

Nissan, Hyundai, Peugeot, Mitsubishi, Fiat, Jeep, Alfa Romeo, BMW och MiniCooper är en lång rad av märken, som efterfrågas i multibranning av företagen och representerar en stor provkarta med försäljningsökningar i Bil Swedens statistik över antalet nyregistrerade bilar.

– Nissan har en transportbil på ren el som går 25 mil på en laddning. Laddstolpar blir allt vanligare med snabbladdning på 20 minuter. Mitsubishi har en populär plug-in.hybrid som används i stor utsträckning som tjänstebil.

Ett rent uppsving i många branscher, exempelvis bygg- och tjänstesektorn, sprider sig som ringar på vattnet till bilhandeln och bidrar till ökningen på företagsmarknaden. Detta märks inte minst i snabbexpanderande Växjö, där olika marknader stimulerar varandra.

Boomen i byggbranschen har i första hand bidragit till att försäljningssiffrorna gått i höjden för Peugeot, Nissan, BMW och Fiat på transportmarknaden. BMW:s skåpbil kan idag gå 17 mil på en laddning. På tjänstemarknaden har Mitsubishis plugin-hybrid ökat mest i popularitet.

 

Fakta 

En transportbil, som drivs på ren el, av typ Nissan, kan gå 25 mil på en laddning. Laddstolpar blir allt vanligare med snabbladdning på 20 minuter. Mitsubishi har en populär plug-in.hybrid som används i stor utsträckning som tjänstebil.