• Nya lokaler behövdes för att kunna växa. Foto: Jenn Hultberg
  • Här tillverkas detaljer till etikettskrivare för livsmedelsindustrin. Foto: Jenn Hultberg
  • Rickard Bergh har drivit Orrhaga Waterjet i sex år. "Det har varit slitiga år men nu känns det som det börjar ge resultat". Foto: Jenn Hultberg
  • Här skär maskinen i i tio millimeters aluminium.

Orrhaga Waterjet växer och utvecklas

Vinkelkompenserad vattenskärning är inriktningen på det Eksjöbaserade företaget Orrhaga Waterjet, som nyligen byggde nya lokaler och anställde ytterligare en medarbetare.

Rickard Bergh startade Orrhaga Waterjet för sex år sedan. Då i hyrda lokaler med en yta på knappt 280 kvadratmeter. Nyligen byggde han egna produktionslokaler på 840 kvadratmeter där företaget ska kunna växa och utvecklas i framtiden.

– Vi var tvungna att investera i nya lokaler för att kunna växa. Planen framöver är fortsatta maskininvesteringar och fler anställda, säger Rickard Bergh.

Företaget tillverkar maskin- och verktygsdetaljer till olika företag och den största kundkretsen finns i närområdet. Maskindetaljerna tillverkas genom så kallad vinkelkompenserad vattenskärning där vatten blandas med sand och pressas genom ett munstycke med ett tryck på 4 000 bar.

– Skärstrålen blir då 0,7 millimeter och skär genom alla tänkbara material, säger Rickard Bergh.

Tillverkningsprocessen klarar toleranser ner till +- 0,02 millimeter och tjocklekar upp till 300 millimeter.

– Till skillnad från termiska metoder som exempelvis laser, behöver man inte hetta upp materialet innan man ska skära med vatten. Det klarar också grövre material.