• Peje Johansson, konferencier.
  • Veronika Ingolf, Unga för Landsbygden.
  • Jesper Rognefall och Martin Rognefall, Dimanche, Kim Linkruus, Företagarna och Emil Andersson, Ung Företagsamhet i Växjö.
  • Anders Flanking, tillförordnad landshövding, slog upp portarna för entreprenörsminglet på residenset.
  • John Corovac, David Färdigh, Malin Gustavsson och Eva Nyvaller deltog i paneldebatten för entreprenörer på residenset.

Paneldebatt på residenset om entreprenörskap

Det blev trevlig stämning och högt i tak när tillförordnade landshövdingen Anders Flanking bjöd in till mingel för entreprenörer på residenset i Växjö i mitten av november.

Konferencier på denna välbesökta kväll var underhållaren och radioprataren Peje Johansson, som själv varit frilansare i ett kvartssekel och först nu blivit anställd på Sveriges Radio.

– Ett stort steg att ta, tyckte Peje, även känd som allsångsledare i Linnéparken.

Denna mingelafton fördes traditionen vidare med den hembakade ostkakan, som den nyligen avtackade landshövdingen Kristina Alsér har infört som en stående tradition!

I paneldebatten syntes idel egna företagare, som gav sin syn på möjligheterna att klara sig som entreprenör i dagens samhälle.

– Att ta första steget är viktigast, sa John Corovac, ICA-hallens ägare. Stafettpinnen gick vidare på kvällens talarlista, där David Färdigh, Magazinet, Malin Gustavsson, lantbruksföretagare Ryssby, och Eva Nyvaller, EntreprenörInvest, stod på tur.

– Personkemin är viktigast för att framgångsrika affärer ska göras, var nog den allenarådande meningen, som gav svaret på framgångsreceptet.

En lång rad eldsjälar för ett fritt företagande deltog denna kväll. Bland de främsta och mest erfarna företrädarna märktes bröderna Jesper och Martin Rognefall, som driver företaget Dimanche inom underhållningsbranschen.

– Vid flera tillfällen har vi stått bakom nöjesarrangemang på sommaren, inte minst nattklubbar på sommaren och event i samband med damfotbolls-EM i Växjö för tre år sedan, säger Jesper Rognefall.

Som vision har bröderna Rognefall att starta upp Wexiö Bageri igen:

– Gamla idéer blir som nya. Drivet och uppfinningsrikedomen ger glädjen. Så länge det är roligt håller vi på, säger bröderna.

Så länge viljan och initiativförmågan finns kan företagsamheten utvecklas.

– Vi gör allt för att hjälpa företagare, som kommer till oss för att få råd, säger Kim Linkruus, marknadskommunikatör på Företagarna Kronoberg.

Emil Andersson på Ung Företagsamhet är besjälad av samma glöd för att ge grogrund för unga entreprenörer, som hittar sin väg redan på gymnasiet i programmet för UF-företagare.

– Vi måste väcka inspiration att ta vara på möjligheterna. En bra affärsidé är grunden till att utveckla ett företag. Det viktigaste är att våga, säger Emil Andersson.

Den devisen ställer John Corovac, ägare till ICA City Hallen i Växjö upp på.

– Jag började med två tomma händer och fick låna. Min uppgift är att få butiken att fungera. Jag tog över när ICA-hallen var konkursmässig. Nu är det en av de mest lönsamma butikerna i stan och kunderna strömmar till hela tiden tack vare vårt nya koncept med en trivsam och kundvänlig butik, sa John i en diskussion med landshövding Anders Flanking.

Välfärden på landsbygden står ofta och faller med om ungdomarna vågar stanna kvar och satsa på egna företag:

– Det är livsviktigt för landsbygden att vi hittar potentialen! Olika stödformer och inte minst bredbandsutvecklingen driver upp entreprenörsandan redan från början, lovar Veronika Ingolf, Unga för landsbygden