• ” Monica Carlsson och Per Bengtsson, ”M” respektive ”P”, är ofta uppmärksammade och framgångsrika gastronomi- och turistentreprenörer i Växjö. Foto: Cathrine Rydström, Destination Småland.”

PM & Vänner är Årets turistentreprenör

Det är inte långt mellan utmärkelserna för PM & Vänner i Växjö. I april blev man utsedd till Årets turistentreprenör i södra Småland – ett pris som delas ut av turistbolaget Destination Småland och ALMI Företagspartner i Kronoberg.

En vecka senare blev företagets sommelier Johan Nilsson utsedd till Årets sommelier 2015. Den tävlingen arrangerades av Sveriges sommelierförening på Grand Hotel i Stockholm.

Årets turistentreprenör har utvecklats av ägarna Monica Carlsson och Per Bengtsson från en liten restaurang i Växjö 1992 till en grupp av företag med fokus på gastronomi kring begreppen skog, äng och sjö. Egna odlingar och samarbeten med lokala livsmedelsproducenter kombinerar det enkla och nära med internationella influenser och mästerverk i köket.

8:a i White Guide

White Guide har placerat PM & Vänner på plats åtta bland Sveriges restauranger och 15 i Norden. Vinkällaren, anses vara av mästarklass och 2014 fick de utmärkelsen ”årets vinupplevelse” enligt White Guide.

För ett år sedan öppnande de Skandinaviens första gastrohotell (Se SN nr 4-14) där filosofin med koppling till skog, äng och sjö lever i allra högsta grad med material som öländsk kalksten och massiva ekgolv. Och naturligtvis är även glasen på rummen designade och munblåsta i det småländska Glasriket.

Komplett besöksmål

Det gör dem till ett komplett besöksmål som drar många besökare till Växjö och Småland, vilket alltså renderat dem priset Årets turistentreprenör 2015, besöksnäringens eget pris i södra Småland.

- Vi är väldigt glada och uppskattar det här priset mycket, säger Monica Carlsson. Att bli erkänd på hemmaplan som en viktig del i besöksnäringen är viktigt för oss.

Koncernen inkluderar i dag PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens samt en bar på taket, enkelt namngiven TAK. Allt andas kvalitet, äkthet och väldigt mycket Småland.