• Jonathan Debessay, som sköter baren ”TAK” diskuterar den kommande kvällen med marknadschefen Jesper Rognefall.
  • Minibaren i stora sviten innehåller såväl specialkomponerade ”snacks” av lokala råvaror, som ett brett urval av fina viner, beskriver marknadschefen Jesper Rognefall.

PM & Vänner Hotel i Växjö, topprankat gastrohotell

Från en relativt enkel början 1992 har restauranggruppen PM & Vänner i Växjö, genom målmedveten satsning på sin prisbelönta gastronomiska image, i dag etablerat sig på den internationella kartan. Senaste tillskottet är Sveriges första ”gastrohotell”, PM & Vänner Hotel, som öppnade den 1 maj 2014, sedan halva det gamla sparbankskvarteret byggts om.

- Vi valde att satsa på det vi är bäst på, nämligen mat och dryck, när vi planerade vilken inriktning hotellet skulle ha, berättar marknadschefen Jesper Rognefall. PM & Vänners filosofi bygger på hörnstenarna skog, äng och sjö, d v s en tydlig småländsk profil vad gäller såväl råvaror som kommunikation.

I urvalet av mat och dryck hittar man därför närproducerat som t.ex. hjort från kungens Solliden, grönsaker från Sjöviks gård i Rottne, kryddor från egna växthus i Växjö och en ”Single goat cheese” från geten Astrid på Frösets gårdsmejeri.

Men hade det inte varit för att det redan finns andra hotell som profilerar sig på design, kunde man valt den marknadsimagen, och inte stått de andra efter.

Genomgående grå kalkstensgolv från Gillberga på Öland i de allmänna ytorna och ekgolv från utvalda träd norr om Växjö i rummen. Orrefors konstnär Ingegerd Råman har formgivit blästringen av glaspartier i duschutrymmena och Vegtech i Ryssby har fått täcka de synliga yttertaken med sina ”mattor” av taklök och annan växtlighet.

Den senare vyn kan man avnjuta från ”TAK” som är namnet på baren, högst upp i huset där Växjös utefolk i alla åldrar funnit ett nytt favorithäng. Bardisken i kalksten är 12 m lång.

- Vi hade besök av en amerikan från New York härförleden, berättar Jesper. Han hade bott en vecka på Grand Hotel i Stockholm och ville ha omväxling, så conciergen på Grand ringde och frågade om de fick rekommendera oss.

Just den typen av internationella nedslag är något som PM & Vänner sedan flera år kunnat glädja sig åt, och ännu mera blir det kanske i framtiden, sedan gastrohotellet blivit klart. Ett dubbelrum fredag-söndag kan man få för 1 195 kr per natt och person, inklusive en trerätters meny i bistron.

- Vi vill ju vara ”PM & Vänner”, inte för elitistiskt inriktad, så priserna måste vara hyfsade. Folk spenderar ju gärna tid och pengar på annat i huset också, förklarar Jesper Rognefall.

Men om man vill kan man be restaurangen ”twista till” maten och då kan en lokalt inspirerad trerätters meny se ut så här:

Förrätt - Kroppkakor med rimmat fläsklägg och Karl-Johanbuljong, huvudrätt med isterband av hjort från Solliden och en dessert på ”lingon och mjölk” med lingonsorbet, kardemumma och gräddfilsmousse.

Dagens Industri gav i somras PM & Vänner Hotel 24 poäng av 25 möjliga i sin hotellranking. Och utmärkelserna har genom åren haglat över etablissemanget. När blir det en stjärna i Guide Michelin?

- Det har ju inte varit möjligt förrän nu, säger Jesper Rognefall, eftersom de tidigare bara har rankat restauranger i storstäderna. Men det är ingenting vi strävar efter, eftersom vi inte kan påverka när, eller om, vi blir bedömda.

- Nu gäller det främst att stabilisera verksamheten och bygga vidare från det. Inför året som Sveriges Matlandethuvudstad 2015 planerar vi en rad roliga aktiviteter med lokala aktörer inom kultur och nöje, bland annat en egen festival under sommaren.

Fakta PM Restauranger AB / PM Hotel AB

Grundat 1992 / 2014

Ägare Per Bengtsson, Monica Carlsson, Anders Hultman

Bransch Hotell och restaurang, konferensverksamhet

Anställda 55 heltidsanställda

Omsättning PM Restauranger AB, c:a 30 mkr, hotellet nyöppnat