• Mässan Öppet hus är mycket populär bland branschfolk. Foto: Henrik Simonsen
  • Bo Larsson från Skillingarydsföretaget Tre Bodar. Foto: Henrik Simonsen
  • Anneli Jacobson på Månforsens design förenar verkstadsindustri med tidlös formgivning av inredningsprodukter. Foto: Henrik Simonsen

Populär och liten mässa

Flera lokala företag från Jönköpingsregionen visade upp sig på branschmässan Öppet hus för heminredning, presenthandel och blomsterhandel i augusti.

Fackmässan Öppet hus på Elmia i Jönköping är inte på långa vägar lika stor som mässkonkurrenten Formex i Stockholm men den är populär bland utställarna inom branschen för heminredning, present- och blomsterhandel.

I år arrangerades mässan för 22a gången i början av augusti. Mässan har vuxit till en betydande mötesplats och ett antal tusen besökare kommer årligen.

Ett 40-tal utställare från förutom en handfull lokala Jönköpingsföretag och företag från övriga Småland också större delarna av södra Sverige deltog på mässan.

På mässan deltog bland andra Månforsen design och Ölmstad smide med säte i Ölmstad norr om Jönköping. Familjeföretaget sysslar dels med industritillverkning och dels med design av presentartiklar och inredning som tillverkas i bolagets fabrik.

Det handlar bland annat om brickor, kandelabrar, klädhängare, hyllor, krokar, lyktor, krukor med mera. Tanken är att produkterna ska vara enkla i linjerna och präglas av tidlös design. All tillverkning sker i metall. Designbolaget grundades 2012. Sedan tidigare sysslar familjeföretaget med storskaligare tillverkning.

– Det är riktigt småländskt. I samma verkstad görs balvagnar och små kandelabrar. Vi lejer inte bort produktion, vi gör allt själva, berättar ägaren Anneli Jacobson som nöjd med Öppethusmässans upplägg.

– Små mässor är bra, det här är lagom stort, det gynnar oss som är små, säger Anneli Jacobson.

Bland utställarna på branschmässan märktes också Tre Bodar från Skillingaryd, ett anrikt grossistbolag inriktat på inrednings-, presentartiklar och blomsterhandel. Bolaget bildades för över 40 år sedan, omsätter drygt fem miljoner kronor och är egen importör av varor till den svenska marknaden.

– Det har gått bra, säger vd Bo Larsson om deltagandet på mässan.

– De har alltid varit en bra och gemytlig mässa, fortsätter han och ser fördelar jämfört med större mässor som Formex.

– Där hinner folk inte med.