• Det går fortsatt uppåt för trähustillverkningen i Småland. Foto: Henrik Simonsen

Positivt i trähusbranschen

Det går uppåt för trähustillverkarna. Orderingångarna är större än på mycket länge och nu justeras prognoserna för antalet byggda bostäder upp.
Trähustillverkningen är en av de viktigaste branscherna i det småländska näringslivet. Branschen har länge varit i kris.
Sedan sommaren har det dock gått rakt uppåt. Enligt senaste Trähusbarometern (där ett tiotal småländska hustillverkare ingår) från arbetsgivar- och intresseorganisationen TMF låg orderingången för trähus totalt på drygt 551 miljoner kronor. Det är den högsta noteringen på över två och ett halvt år.
TMF kommer därför att justera upp prognosen för antalet byggda hus i år till 4500 och för nästa år till 5000.
Ett av de lokala företagen som satsar är Sävsjö Trähus som planerar ett helt nytt villaområde i Västerås med 60 hus.
Trots ljusglimten står det klart att det fortfarande byggs alldeles för lite i Sverige. Den största boven i dramat är bolånetak och andra finansiella villkor för husköpare samt dyra och komplicerade kommunala planprocesser.
– Vi ser en allmänt positiv utveckling för orderingången hos medlemsföretagen men vill ändå understryka att det är med utgångspunkt från bottennivåer och det finns mycket kvar att önska, konstaterar Gustaf Edgren, på TMFs avdelning för branschutveckling trähus. ?