• Johan Uhlin, Scanias platschef i Oskarshamn. Foto: Henrik Simonsen

Regionen måste vara attraktiv

Förutsättning för Scanias jättesatsning

Scania i Oskarshamn storsatsar och behöver ha kunnig personal men för att få folk till Oskarshamnsområdet krävs en attraktiv region, menar Johan Uhlin, platschef på Oskarshamnsfabriken.

Scania i Oskarshamn satsar, som Smålands Näringsliv tidigare rapporterat, omkring en miljard kronor på att bygga ut sin fabrik.

– Det är inte så ofta man satsar i den här typen av industri i Sverige, säger Johan Uhlin men menar också att en sådan stor satsning förutsätter ett samarbete mellan företag, kommun och andra aktörer.

Scaniafabrikens inom kort fördubblade kapacitet ställer nya krav på en plats där Scaniatraditionen är stark.

Generationer

– Det finns många i Oskarshamn med kontakt med Scania, man har jobbat där i generationer men treårigt gymnasium räcker inte med den nya linjen i karosseriet, berättar Johan Uhlin som framträdde vid Kalmarkonferensen Det goda exemplets makt där lyckade investeringar och satsningar i länet diskuterades.

Klart är att Johan Uhlin önskar att Scania ska vara kvar i Oskarshamn, en plats där man funnits i snart 50 år.

– Vi har en väldigt bra grund att stå på, en väldigt stark industritradition, säger Johan Uhlin och förklarar att man tror på att bygga ut i Sverige istället för att flytta industrijobb till låglöneländer.

Världens bästa

Problemen finns på andra områden när det gäller kompetensförsörjningen.

Enligt Johan Uhlin behöver gymnasieutbildningarna bli bättre och den eftersatta infrastrukturen i länet måste bli bättre

– Vi behöver ha en attraktiv region. Jag har inga problem att sälja jobbet men hur fungerar det med man och barn frågar de sig. Jag måste kunna säga att ni kommer till världens bästa region, säger Johan Uhlin.