• - En stjärna i Guide Michelin är ett tecken på ett bra teamarbete, säger Per Bengtsson, framgångsrik idéutvecklare av restaurang PM & Vänner i Växjö.
  • - En stjärna i Guide Michelin är ett tecken på ett bra teamarbete, säger Per Bengtsson, framgångsrik idéutvecklare av restaurang PM & Vänner i Växjö.

Restaurang PM & Vänner fick en stjärna i Guide Michelin

Restaurang PM & Vänner i Växjö har nyligen tilldelats en av restaurangvärldens främsta utmärkelser. En stjärna i Micelinguiden som belöning för gastronomins skull är ett bevis på hög kvalitet i kök och restaurang. Ända sedan den välkända restaurangen grundades i Växjö 1992 har den ekologiska profilen satt sin prägel på verksamheten.

När Nordic Guide 2016 presenterades i Köpenhamn den 24 februari tillkännagavs att PM & Vänner i Växjö och tre andra restauranger i Sverige hade fått en stjärna var det en verklig fjäder i hatten. Den här dagen fick man 30 blomsterbuketter på bardisken och ett stort blomsterfång av Mattias Dahlgren, som äger Grand Hotel i Stockholm.

-Vi är mycket glada och stolta över den här utmärkelsen. Ett bevis på ett mycket bra teamarbete. Stjärnan och erkännandet i Guide Michelin är det finaste vi fått. Det har inte funnits någon guide för Sverige eller Norden innan. Då har vi ingått i en guide som heter Main Cities of Europe och det är en upplaga som tagits fram för japanska och amerikanska affärsresenärer med grundkravet på att staden har 500.000 invånare. Nu heter det istället Michelin Nordic Guide och reglerna har ändrats så att även restauranger utanför storstadsregionerna kan vara med, säger Per Bengtsson, ägare och grundare av PM & Vänner i Växjö.

- Det gav en otrolig kick när jag och min fru och våra döttrar var på semester i Vietnam och fick det här glädjebeskedet. Allting bygger på att kommittén för Guide Michelin gjort nedslag anonymt i restaurangen och sett att vi uppfyller kraven, förklarar Per Bengtsson.

Även PM:s hotell har fått en förnämlig utmärkelse som heter tre röda hus tillsammans med hotell Nimb, som ligger vid Tivoli i Köpenhamn. Hotell PM har 74 rum och det märks att bokningarna ökat mycket inför sommaren.

Idag har PM & Vänner 68 heltidsanställda och lika många deltider. Att odla närproducerat och ekologiskt är grunden i PM:s koncept, som har en genuin småländsk prägel. 110 ton öländsk kalksten pryder golven och dessutom är möblemanget gjort av småländsk ek. Flera småländska möbelföretag som Lammhults Möbel och Sjögrens i Tranås har medverkat.

-Vi anammar det lokala konceptet, vilket sätter prägel på hela vår utformning, som ska ge en känsla av Småland och Öland med en prägel av Carl von Linné, som gjorde sin första resa just till Öland från Stenbrohult.

På samma vis som det franska köket är världsberömt har PM & Vänner som idé att lansera det nordiska och småländska köket.

-Vi vill hellre ha evolution än revolution. Det är viktigt att vi förvaltar och utvecklar det vi har och gör det bra, konstaterar Per Bengtsson, ägare och grundare av restaurang PM & Vänner.