• Regionchefen Håkan Brynielsson, Björn Ulveaus och Anders Sundström. Foto: Henrik Simonsen
  • Landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (s). Foto: Henrik Simonsen
  • Landshövdingen Stefan Carlsson. Foto: Henrik Simonsen

Så kommer investeringar till länet

I slutet av mars samlades cirka 400 deltagare i Kalmar för en länsomspännande konferens om investeringar, näringslivsutveckling och inte minst samarbete inom länet.

Konferensen med titeln De goda exempels makt uppmärksammade frågor om investeringar och entreprenörer i länet. En baktanke med konferensen var också att få aktörer från olika delar av länet att mötas och prata visioner och samarbete. Omkring 420 deltagare från 160 organisationer, främst företagare och företrädare för kommuner, kom till konferensen.

Halleluja

– Det ska vara lite halleluja över den här dagen, säger landshövding Stefan Carlsson.

Just samarbetet blev emellanåt huvudtema under dagen liksom att ta till vara de goda ideer som kommer fram bland företagare och entreprenörer. Det står klart att länet är splittrat och det beror mycket på att det är ett avlångt län med avsaknad av en riktigt bra infrastruktur.

– Vi ska tänka tåg och köra buss, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (s).

Stora problem

– Det finns väldigt mycket ogjort, stora problem för kommunikation, vi har behov av en mycket bättre infrastruktur, säger tidigare ministern Anders Sundström som minns när han besökte Kalmar län för 20 år sedan mitt under stora ekonomiska krisen med bland annat hög arbetslöshet.

– 1994 var Kalmar län illa ute men det har skett en fantastisk förändring på 20 år, säger han.

Anders Sundström fick också frågan vad som ska göras med de tre miljarderna i så kallade Kampradpengar (pengar som IKEA-grundaren Ingvar Kamprad avsatt till utveckling i Småland).

– Det finns hur mycket pengar som helst, pengar är inte längre en bristvara, pengar är snart sagt gratis, svarade Anders Sundström

Slottsholmen

Vid konferensen uppmärksammades ett antal goda exempel på investeringar och tillväxt. Det handlade om ABBAs Björn Ulveaus och hans storsatsning på Slottsholmen i Västervik, om Scanias storsatsning i Oskarshamn, handelsbolaget Electras utveckling i Kalmar, nöjesparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Utvecklingen av Böda Sand på Öland, Utbyggnaden av Ekerum på Öland och Royal Designs satsning i Orrefors