• Peter Åhlander på Skobes i Vimmerby med en av deras nyaste transportbilsmodeller. Foto: Emma Sellbrink

Så väljer du rätt på transportbilsmarknaden

Transportbilsmarknaden är en djungel, och det finns mängder av varianter att välja på. – Fördelen är att man kan anpassa varje bil precis efter kundens behov, säger Peter Åhlander, säljare på Skobes i Vimmerby.

Transportbilens användningsområde har utvecklats de senaste åren.

– Tidigare var den ett transportmedel mellan två punkter när man behövde lasta lite. Nu vill man ha komfort. Ett mobilt kontor med uppkoppling så att man kan jobba i bilen. Man gör helt enkelt mer olika saker i bilen nu än förut, säger Peter Åhlander.

De flesta leasar sina transportbilar, och Peter Åhlander tycker att det är viktigt att man väljer till det man vill ha i form av serviceavtal, försäkring och så vidare.

– Sedan ska man tänka på vilket restvärde man ska ha på bilen. Där är det viktigt att ha en dialog med kunden om hur mycket de tänker köra, och vad de ska använda bilen till. Ett lägre restvärde ger ju en något högre månadskostnad, men risken är mindre att man får en restskuld när avtalet gått ut eller om det händer något med bilen. Istället kan man få en peng över att lägga in i nästa bil. De flesta som ska ha en ny transportbil nu är väldigt pålästa redan när de kommer till bilfirman.

– Förr presenterade man bilen på plats för kunden på ett annat sätt. Då var det viktigt att de fick känna och klämma, nu vet de ofta redan vad de vill ha när de kommer.

Är det första gången man ska ha en transportbil är det dock viktigt att prata igenom affären ordentligt så man får det man vill ha och behöver.

– Då guidar vi extra noga. Vi gör en behovsanalys och presenterar de olika modellerna. Man sätter sig ofta ner med kunden och bygger upp en bil från grunden, säger Peter Åhlander.

Nu går det att anpassa bilen nästan exakt som kunden vill ha den.

– Det finns olika inredningar, traverser, kranar, kyla, värme och alla former av påbyggnationer. Man tar i stort sett en chassiplatta och bygger precis som man vill.