• Elisabeth Johansson och Anne Elmdahl är företagarna som satsar internationellt inom mode- och möbelbranschen.
  • Twistin´of Sweden använder udda material i sin produktion, som här både gummiremmar, pappersfibrer och färgglada physillisblommor.

Satsar internationellt och handvävt

Företaget Twistin´of Sweden startades för bara några år sedan, där både Anne Elmdahl och Elisabeth Johansson hade sin målbild klar i ett tidigt skede. – Att nå ut med våra textila hantverksprodukter internationellt – varför inte ända till modehusen.

Twistin´ of Sweden startades för snart tre år sedan, med Elisabeths bakgrund som hemslöjdskonsulent och mångårig vana vid vävstolen och Anne med koll på hemslöjd och konsthantverk genom arbetet som butikschef och med ett stort intresse för marknadsföring.

– Vi arbetar med naturmaterial och gillar att tillverka textilier för användning på ett vidare sätt. Konceptet handlar om vävda produkter med en stark kvalitetsstämpel, ofta med inslag av mossa, olika växter eller blommor. Våra ledord har alltid varit estetik, kvalitet och hållbarhet, berättar Elisabeth när vi ses i vävstugan i Torp utanför Mörlunda.

Kollektion

Det är två driftiga och kreativa kvinnor som samlats under varumärket Twistin´.

– Vi besökte Milanomässan redan under vårt första verksamhetsår för att rekognosera och få lite nya intryck. 2012 beslutade vi att ansöka om att få delta i Ventura Lambrate med vårt koncept, där möbelmässan i Milano är en av världens viktigaste internationella mässor. Vi förberedde oss genom att fokusera på våra kärnvärden, att satsa på kvalité på alla fronter och även genom att förbättra vår marknadsföring och kommunikation via hemsida, säger Anne.

Genom samarbetet med den unga designern Tini Warg har Twistin´ kommit ut med en sammanhållen kollektion av vävda produkter för den kommersiella marknaden. I sortimentet av vävda inredningsprodukter och accenter handlar det om textilier för både offentlig och privat miljö   från mattor och fönstertextilier till filtar och sittkuddar. Twistin' experimenterar gärna och har exempelvis tagit fram underlägg av tunna gummitrådar, för att nämna något ur det kreativa sortimentet.

Designguru

Twistin´ of Sweden vill synas både nationellt och utomlands och senast i Milano tittade trendanalytiker Lii Edelkoort förbi deras monter.

– Vi fick tummen upp för våra produkter och är till och med omnämnd i hennes årliga bok om trender och design för 2014, berättar Elisabeth.

Lekfullt, udda, smeksamt och uppkäftigt är ord som passar in på produktionen, där man både vävt med ull, lin, svensk ull, polyester, trä och gummi för att testa fantasins och materialets gränser.

– Drömmen är att nå några av modehusen en bit ut i världen med våra hantverksmässigt tillverkade tyger och produkter, säger Anne och Elisabeth på samma gång.