• På SiteDirects kontor mitt i Växjö tar såväl VD Mathias Ivarsson, som övriga anställda och besökare av sig skorna, när man stiger in i lokalerna. Det skapar en avslappnad hemkänsla med hög kreativitet.

Shopit siktar på miljardmarknad med ny sökmotor för shopping

Efter snart två års utvecklingstid och 10 mkr i utvecklingskostnader är Shopit i Växjö på gång att lansera en ny sökmotortjänst på nätet. Kan det behövas fler söksystem för näthandel?

- Den här tjänsten gör sökandet mycket enklare när man letar efter produkter man vill köpa. Vi har över 30 000 kategorier, vilket kan jämföras med t.ex. Google Shopping som har 5 000 och Prisjakts 700 kategorier, förklarar bolagets grundare och VD Mathias Ivarsson.

- Om man t.ex. vill köpa en soffa, så kan man naturligtvis med en vanlig sökmotor få upp en lång lista med sajter som erbjuder soffor. Problemet är bara, att man måste bläddra igenom alla dessa webbplatser vilket kan ta timtal, och dessutom hålla reda på var man hittade de soffor man tycker är snygga.

- Vår nya sökmotor ”Shopit” är specialiserad på att söka bland produkter, butiker och varumärken och inget annat. Därmed blir sökningen snabbare och effektivare. Systemet samlar automatiskt in produkter från alla nätbutiker och tillverkares hemsidor och gör produkterna sökbara på olika begrepp.

Pengarna tjänar Shopit på att sälja annonsplatser enligt känt mönster, och där finns mycket att hämta.

- Detaljhandeln lägger en miljard kronor per år på annonsering enbart på Google, bara i Sverige. I hela Europa är det 25 miljarder och det växer med 20-30 % per år, enligt Mathias.

Shopit är sprunget ur bolaget SiteDirect som Mathias startade för 13 år sedan, och som levererar webb- och e-handelslösningar. Han har dock hållit på att utveckla dataprogram sedan han gick i gymnasiet på Teknikum i Växjö och hade i slutet av på 90-talet ett bolag som utvecklade plattformen för internetcasinon åt Boss Media. Från mitten av 00-talet har tillväxten varit stark och fyra år i rad 2010-13 har SiteDirect utnämnts till Gasellföretag av Dagens Industri.

- Vi gjorde en korrekt trendspaning och gjorde rätt som fokuserade mot e-handel, förklarar han. I dag har SiteDirect c:a 450 kunder och dem erbjuder man både utveckling och support av e-handels- och webblösningar samt drift på egna servrar. Den egna programvaran som utgör grunden har utvecklats under 12-13 år.

- Både våra kunder och vi måste hela tiden ligga i framkant och komma med uppfinningar och nyheter, annars halkar man efter, säger Mathias. Med Shopit siktar vi nu kunna nå en ny global marknad och målet är att nå miljardomsättning.

- Det är kanske där min styrka som entreprenör ligger, tror han. Att koppla ihop de nya behov som syns i olika trender och utveckla rätt tjänster. Att vara lite visionär.

Så vad kommer efter dagens e-handel – eller är utvecklingen ”färdig” nu?

- Nej, nej. Handel och tillverkning har alltid utvecklats. I framtiden kommer man inte ens att behöva transportera hem många av varorna rent fysiskt. Med den snabba utvecklingen inom teknologier som t ex 3D-skrivare kommer man kunna ”skriva ut” dem direkt hemma i stället.

 

Fakta SiteDirect Professional Web Solutions AB

Ägare Mathias Ivarsson via Node Holding AB

Grundat år 2000

Bransch IT

Omsättning 25 mkr (koncern)

Anställda 40