• Lars Adaktusson, numera vice ordförande i KD och EU-parlamentariker, besökte Ljungbyföretaget Consid. Foto: Edgar Weibull
  • Lars Adaktusson i samspråk med Per-Åke Adolfsson, Consid, och Patrik Åkesson, KD:s förstanamn på Kronobergs riksdagslista. Foto: Edgar Weibull

Skriande behov av IT-kompetens

Het diskussion med Lars Adaktusson på Ljungbybesök

Bristen på programmerare är stor inom IT-branschen. Ljungbyföretaget Consid, som blivit gasellföretag de senaste sju åren i Dagens Industri och dessutom fått epitetet Superföretag i fem år av Veckans affärer, ser ett skriande behov av programmerare.

– Bristen på kompetensförsörjning känns brännhet för närvarande inom många branscher och blir en av de hetaste frågorna i den kommande valrörelsen, säger Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för kristdemokraterna och tidigare välkänd TV-programledare med rötter i Pjätteryd utanför Älmhult.

Vid ett företagsbesök på Consids huvudkontor i Ljungby togs kompetensfrågan upp till diskussion vid ett rundabordssamtal på det hypermoderna IT-företaget som går på högvarv just nu.

– Vi söker med ljus och lykta efter IT-kompetens och det finns hur mycket jobb som helst för programmerare för webbsidor. Inom hela branschen finns efterfrågan på minst 10 000 programmerare, säger Per-Åke Adolfsson, platschef på Consid i Ljungby.

Diskussionen med den välrenommerade EU-parlamentarikern och tidigare programledaren och utrikeskorrespondenten Lars Adaktusson blev högintressant med tanke på att det handlar om landets förmåga att klara tillväxten både på central och lokal nivå, vilket sattes i fokus på företagsbesöket på det starkt expanderande Ljungbyföretaget. Besöket avslutades med ett besök på hockeylaget Troja Ljungbys hemmamatch i Ljungby Arena mot Västervik.

– Frågan känns högaktuell och som ett parti med starkt fokus på företagande och välfärdsfrågor kommer vi att driva denna fråga vidare på nationell nivå med sikte på regering och riksdag och även i form av olika lobbyinsatser i EU, säger Lars Adaktusson.

Consids platschef Per-Åke Adolfsson tryckte lite extra i diskussionen med Adaktusson på att även kompetensutvisningar, som kan drabba nyanlända som blir utvisade efter ett tag, slår hårt mot hela branschen.

– Landet som helhet måste slå vakt om den kompetens vi har möjlighet att få på alla plan för att klara de ökande kraven på en knivskarp IT-marknad, utvecklar Per-Åke Adolfsson.

 

Fakta

Lars Adaktusson är vice ordförande i KD och representant i Europaparlamentet. Adaktusson har tidigare varit TV-programledare, nyhetsankare och utrikeskorrespondent.