• Carl-Axel diskuterar kring en Grålle med Olle Larsson från Hycklinge, som var en av många personer som gick på maskinvisning i Vimmerby i april.
  • Carl-Axel Fagerstöm har fått uppleva en revolution inom maskinbranschen sedan han började jobba med traktorer för 47 år sedan.

Slutar efter 40 år med traktorer

Carl-Axel Fagerström är bondgrabben som tog över pappans arrende när han var 14, men som kom in som försäljare i traktorbranschen. Inte undra på att Fagerströms maskin är ett välkänt företag bland Vimmerbyområdets alla lantbrukare.

Carl-Axel föddes i Lindefall utanför Södra Vi, där familjen hade ett lantbruk, med mjölkkor och andra djur som gjorde gården självförsörjande.

– Jag fick hjälpa mina föräldrar tidigt inom lantbruksarbetet, men gillade också maskiner. När jag var 14 och hade slutat skolan ville far att jag skulle ta över arrendet och så blev det, berättar Carl-Axel.

Carl-Axel läste vidare på Gamleby lantbruksskola och ville sedan gå vidare med en lantmästarexemen, men då kom ett erbjudande om arbete emellan. Det började på Bruuns i Vimmerby för att sedan gå över till maskinsäljare på Emfa Motor AB.

– När företaget gick i konkurs blev jag erbjuden att ta över maskinförsäljningen av Ford Motor Company och det klarade jag genom att låna lite pengar plus det jag själv sparat ihop. Ford var tillmötesgående och även bankerna, så det var så min egen verksamhet började 1974.

Jubileumsåret

Sedan starten av Fagerströms maskin för 40 år sedan har omsättningen tiodubblats, mycket tack vare att många kunderna som uppskattat en ärlig försäljare som Carl-Axel. Ofta har ett handslag räckt för att göra klart en affär.

Vi möter Carl-Axel mitt i vimlet av folk på maskindagarna i Vimmerby nu i april, en dag som av tradition är vikt till att besöka stan, äta korv, prata med folk och titta på nya plogar, skördetröskor och traktorer.

– Jag har varit med sedan Grålletraktorerna kom och det har skett en fantastisk utveckling inom hela maskinbranschen, precis som i samhället i övrigt.

Dagens maskinpark innehåller så mycket teknik och styrs av datorer – och den biten har jag faktiskt haft svårt att hänga med i. I stället är det min grabb Fredrik som tagit hand om den avdelningen och jag är glad att han ville ta över efter mig, säger Carl-Axel.

Det han kommer att sakna allra mest är mötet med människorna – och allt prat som gjort livet så trivsamt.

 

Fakta: Carl-Axel Fagerström

Bor: Vimmerby

Ålder: fyller 70 år i sommar

Familj: Hustru Margareta och tre barn.

Intressen: Har varit lite av en uppfinnare ända sedan barnsben. Stod bakom Vimmerbyklyven som sålts i över 2 200 exemplar.

Är även intresserad av aktier och vunnit börs-SM vid två tillfällen.