• Hans Karlsson från Evald Karlssons Åkeri i Oskarshamn som vinnare av Innovationspriset på Stora Åkeridagen och bredvid honom sponsor från Swea energi och Tina Thorsell, kommunikationschef på Sveriges Åkeriföretag. Foto: Ryno Quantz

Småländsk framgång i Åkerpriset

Det blev återigen småländsk framgång när Stora åkerpriset delades ut för femte gången. Evald Karlssons Åkeri i Oskarshamn fick pris för bästa innovation.
Ifjol tog Vrigstadföretaget JB Transport hem priset för bästa ekonomiska utveckling när Stora Åkeripriset delades ut.
I år var tre småländska företag är ominerade till årets Stora åkeripriset som delades ut i mitten av maj (Brunskogs åkeri i Ljungby, Evald Karlssons åkeri i Oskarshamn och Sandahlsbolagen med säte i Värnamo).
Totalt var 39 företag nominerade och tolv av dem tog sig vidare och i finalomgången återstod sex bolag. Priset delades ut vid en gala i Stockholm där bland andra infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) medverkade.
Wibax åkeri i Piteå tog hem det stora priset och vinstsumman 100 000 kronor. Ytterligare fem delpriser delades ut och i kategorin bästa innovation stod Evald Karlssons Åkeri i Oskarshamn för enligt juryn med motiveringen: "Evald Karlsson Åkeri AB är ett engagerat åkeri som är steget före i både teknisk utveckling och ledarskap. Med stort intresse för både stora och små detaljer görs ständiga förbättringar som noga följs upp och effekterna av idéer och strategier blir synliga. Åkeriet har även vid en internationell jämförelse placerat sig i framkant."
– Det här betyder oerhört mycket för oss. Det är ett bevis på att innovation leder till besparingar, effektiviseringar och utveckling, säger Hans Karlsson, vd för Evald Karlssons Åkeri som varit med i tävlingen tidigare men aldrig tagit sig vidare till finalomgången.