• Solortus AB klättrar både bildligt och bokstavligt uppåt. Ägarna Martin och Lisa Rosenblad med projektledaren Tobias Gustavsson i mitten. Foto: Lena Dahlberg
  • En solcellsinstallation under uppbyggnad. Foto: Lisa Rosenblad

Solen ger Martin och Lisa energi

"Nu lägger vi i nästa växel – på alla fronter"

Att få utveckla en miljövänlig företagsidé, se den växa och att kunna försörja sig på den. Det är en känsla som är svår att beskriva, tycker Martin och Lisa Rosenblad som driver Solortus AB i Björnsholm sedan snart fyra år tillbaka.

Överallt växer de fram, taken som är klädda med solceller. För några år sedan mest värmepaneler för varmvattnets skull. Numera har många en helt annan teknik som producerar elektricitet. Inte bara till husets egen förbrukning. Överskottet säljs, och köps tillbaka när det blåser kallare vindar.

Martin och Lisa Rosenblad har verkligen märkt av det ökade intresset för solenergi. Det senaste åren har Solortus omsättning näst intill tiodubblats.

Teknik- och miljöintresse

Det var Martin Rosenblads intresse för teknik och miljö som gjorde att han utbildade sig till solenergitekniker med biobränslekompetens. När Lisa Rosenblad fick jobb på Akzo Nobel i Gamleby flyttade Martin med till Björnsholm och hyrde ut sig som solenergitekniker, samtidigt som han delvis återgick till sitt gamla arbete som lastbilschaufför.

– Men när min före detta arbetsgivare i Dalarna gick i konkurs såg jag förbättringsmöjligheter och startade Solortus hösten 2012.

Vill förenkla regler

Tack vare ett växande intresse för solenergi hos allmänheten, och de bidrag som fanns att söka, blev det fler och fler jobb för Martin Rosenblad.

– Jag höll även en del föreläsningar i ämnet, det bidrog till folks nyfikenhet.

2013 hade Solortus en årsomsättning på cirka 700 000 kronor. Två år senare var omsättningen 6,8 miljoner kronor.

– Första åren hyrde jag in personal på timmar, nu är vi fem anställda. Och vi behöver bli fler.

Lisa Rosenblad säger att de är måna om att optimera de anläggningar Solortus installerar, så att kunderna kan sälja el eller lagra i en batteribank.

– Nu hänger det på politikerna. Det finns regler att se över som skulle underlätta utvecklingen. Det finns kommuner som har betydligt enklare regler för till exempel bygglov än vad Västervik har.