• Jönköping Airport har blivit en stark knutpunkt för näinrgslivet i Jönköping. Foto: Smålandsbilder
  • För några år sedan var det tal om nedläggning för flygplatsen i Jönköping. Nu ökar antalet resande för varje år och företaget satsar på nya destinationer och målgrupper. Foto: Smålandsbilder

Starkt år för Jönköping Airport AB

Trenden visar nu tydligt att allt fler väljer att flyga från sina lokala flygplatser. Italienska Sardinien är nästa stora satsning när Jönköping Airport utökar sin charterturism.

Efter att Jönköpings kommun och regionen tog över flygplatsen efter statliga Luftfartsverket för fem år sedan, har Jönköping Airport utvecklats till en stark, lokal charterdestination. År 2009 som var ett riktigt bottenår hade flygplatsen närmare 63 000 årsresenärer totalt, varav endast drygt 24 000 charterresenärer. I fjol uppgick charterresandet till drygt 67 000 och det totala antalet resandet förra året slutade på 95 529. Ett rekord som Jönköping Airport väntas slå redan i år.

– Vi kommer med all säkerhet överstiga 100 000 årsresenärer 2015. Vi är inne i en väldigt positiv spiral nu, säger marknadschef Herman Larsson.

För fem år sedan var det tal om nedläggning för Jönköping Airport och kommunen var då tveksamma till att driva flygplatsen vidare när staten ville sälja. Men tack vare nya satsningar har bolaget vuxit till en stark knutpunkt för näringslivet och hela regionen.

– De tidigare ägarna Luftfartsverket var inte så intresserade av att vi skulle växa här i Jönköping. Men sedan kommunen och regionen köpte flygplatsen kan vi styra mer själva och öka antalet charterresor lokalt.Med 23 avgångar i veckan till Stockholm-Arlanda och elva avgångar till Frankfurt kan näringsliv och privatpersoner idag nå hela världen på ett smidigt sätt, säger Herman Larsson.

I dag har bolaget 42 årsarbetare och flygplatsen totalt sysselsätter ett hundratal personer. Sommartid avgår fem charterresor i veckan till framförallt Turskiet. Vintertid avgår tre flyg i veckan till främst Gran Canaria. Den senaste chartersatsningen på resmålet Sardinien arrangeras några veckor i augusti nästa sommar.