• Med sin placering, intill muséet, på berget söder om järnvägen, kommer World Trade Center-byggnaden att ge Växjös centrum en ny profil. Bild: Tengbom Arkitekter
  • Joakim Åkesson, Skanska Sverige AB, t.v., och Henrik Swahn, Kärnhem AB, är de som tillsammans ansvarar för utvecklingen av World Trade Center-konceptet i Växjö.

Startskottet har gått för bygget av World Trade Center i Växjö

När Sveriges fjärde World Trade Center etableras, sker det, efter de tre storstäderna, i landets fjärde starkaste tillväxtregion – Växjö. Startskottet för byggnationen på stationsområdet har gått. Rivningen av en villa från förra sekelskiftet och en restaurang ger nu plats för 6 000 m2 kommersiella lokaler i ett WTC på sju våningar ovanpå ett dubbelt garagedäck med 170 platser.

- Vi tillför Växjö ett nytt kontorskoncept, där man redan i foajén möts av en mötesplats med välkomnande aktivitet, i stället för enbart hissar och trapphus, berättar Joakim Åkesson, affärsutvecklare på Skanska, som investerar 195 mkr och bygger. Compass Group hyr bottenvåningen och står för gemensam reception, café och konferensytor för samtliga hyresgäster.

Idén till ett WTC i Växjö kläcktes 2007 av Kärnhem. Från 2012 fördjupades samarbetet med Skanska och Skanska har nu tagit över projektägandet, men Kärnhem finns med som partner i utvecklingen av WTC-konceptet, där de innehar licensrättigheterna. Kärnhem ägs sedan ett år av norska Obos.

Henrik Swahn, affärsutvecklare på Kärnhem AB, vill att WTC ska bli en näringslivets mötesplats.

- Själva huset, med sitt läge precis på spåret, ska främja möten och skapa möjligheter till affärer. Kopplingen till det internationella handelsnätverket WTC, som finns på 330 platser världen över, kommer att stärka regionen, anser han.

Sjuttio procent av ytorna är uthyrda, och inflyttning sker hösten 2016. Både Kärnhem och Skanska flyttar in och därutöver har man, förutom med Compass Group, skrivit avtal med KPMG, Svenskt Näringsliv, Danske Bank och rekryteringsföretaget Högström & Co.

Men toppvåningen, med den magnifika utsikten över Växjös centrala delar, är fortfarande tillgänglig för presumtiva spekulanter. Är det så att hyrorna blir för höga?

- Eftersom vi redan hyrt ut två tredjedelar, upplever vi att växjömarknaden är mogen för en hyresnivå som krävs för denna typ av produkt, säger Joakim Åkesson. Ytorna är mycket mera effektiva än i traditionella kontor, där många har byggts för rätt länge sedan och via WTC-konceptet får vi också en helt annan aktivitetsnivå. Byggnaden kommer att certifieras på Platina-nivå enligt LEED, vilket innebär väldigt höga krav på miljöanpassning, inomhusklimat och energieffektivitet.

- Vi tror att det är attraktivt att sitta i ett ”profilprojekt”, vilket kan underlätta att locka attraktiva kunder och medarbetare.

WTC-byggnaden blir den profilbyggnad som sticker ut, i det nya centrala komplex som byggs på stationsområdet i Växjö. Kärnhem och Skanska bygger även ett kvarter med 150 bostäder, tillsammans med Växjöbostäder, på södra sidan av järnvägen. På norra sidan kommer också att skapas nya kvarter för handel, kontor och bostäder. Även där är Kärnhem och Skanska partners i projekt på 10 000 m2, statliga Jernhusen planerar för ett nytt hotell och resecentrum och andra byggherrar utvecklar också delar av ett helt nytt centrum i Växjö.